A kormány szerdai ülésén úgy döntött, hogy a kis- és középvállalkozásoknak nyújtandó hitelek esetében, árfolyam-garanciát biztosít a Magyar Fejlesztési Banknak (MFB).

A kormányülést követő budapesti sajtótájékoztatón Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter elmondta: az állami garancia abban az esetben fordulhat elő, ha az MFB Rt. a hitelnyújtáshoz külföldi megtakarításokból veszi igénybe a forrásokat euróban vagy dollárban, amivel árfolyamkockázata keletkezik.

Az árfolyam garanciával az Európa-terv hitelprogramjának keretében felvett kölcsön kamata a jelenlegi mintegy 7 százalékról 6-6,5 százalékra csökkenhet. A kormány még nem döntött arról, hogy visszamenőleg is alkalmazzák az árfolyam-garanciával kialakult kedvezményes kamatokat - tette hozzá Csillag István.

A korábbi tájékoztatás szerint a márciusban indult, az MFB által kezelt hitelprogram keretében a rendelkezésre álló 150 milliárd forintos hitelkeretből 40 milliárd forintot különítettek el a kis- és középvállalkozásoknak.