A távközlési szolgáltatások közül a mobiltelefonálás jelenti a legnagyobb kiadást a magyar háztartásoknak. A családok mindössze 7 százaléka rendelkezik az összes kommunikációs eszközzel, ők Internetre, mobilra, vezetékes telefonra és kábeltévére 38 ezer forintot költenek egy hónapban.

A családok felének távközlési kiadása havonta átlagosan 5-10 ezer forint között mozog. Tízezer forintnál többet költ távközlésre havonta a háztartások közel harmada, míg a háztartások ötödének havi telekommunikációs kiadásai nem érik el az ötezer forintot - írja a Népszabadság.

Az Internettel, mobillal, vezetékes telefonnal és kábeltévével egyaránt rendelkező háztartásoknak havonta átlagosan csaknem tízezer forintos a mobiltelefon számlálja. Ők vezetékes telefonra és az Internetre átlagosan hatezer forintot költenek, míg legkevesebbe, átlagosan 2100 forintba a kábeltévézés kerül a Hírközlési Felügyelet adatai szerint.

A háztartások telekommunikációs kiadása attól függ, hány eszközt használnak a családtagok. Tavaly az év utolsó negyedében a háztartások háromnegyedében volt vezetékes, kétharmadában mobiltelefon, és minden második család fizetett elő kábeltévére. Az otthonok negyedében volt számítógép, és minden tizenegyedik háztartásban fértek hozzá a világhálóhoz.

A felügyelet szerint folyamatosan nő a mobiltelefonnal rendelkező családok aránya, miközben egyre csökken a vezetékes telefonnal ellátottak száma. Ugyan a telefonellátottság továbbra is összefügg a család anyagi helyzetével, mégis ott használják jobban a mobilt, ahol nincsen vezetékes telefon, így a mobiltelefon egyre inkább konkurenciát jelent a vezetékes telefonnak - írja szerdai számában a Népszabadság.