Kuncze Gábor szerint nem vezethető be a napijegy a magyarországi autópályákon, mert az előző kormány lebontatta az ehhez szükséges kapukat, az SZDSZ elnöke ugyanakkor javasolja a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumnak, hogy vizsgálja meg a háromnapos hétvégi matrica bevezetésének lehetőségét a nyári szezonban.

A szabad demokrata politikus szerdán a távirati irodának elmondta: többen követelik a napijegy bevezetését az autópályákon, de ez nem lehetséges, mert a bevezetéshez szükséges kapukat az előző kormány mindenütt lebontatta.

A pártelnök szerint igaz ugyan, hogy Európa "ebbe az irányba megy", de ő maga sem tudná javasolni, hogy "most megint több milliárd forintot költsünk az autópályákon a kapuk felállítására".

Kuncze Gábor ugyanakkor elmondta: érzékeli a problémát, ami az autósok számára jelentkezik, mert sokan hétvégén használják a sztrádát, egyetlen alkalommal, amikor meglátogatják rokonaikat, vagy nyáron a turisták által kedvelt helyeket. Ezért elfogadható a szempontjuk, hogy nem akarják a 10 napos matricát megfizetni, mert csak a hétvégén használják a sztrádát - tette hozzá a politikus.

Az SZDSZ elnöke azt javasolja, hogy a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium a lehető legrövidebb időn belül vizsgálja meg a háromnapos, hétvégi matrica bevezetésének lehetőségét a nyári szezonban. Abban az esetben, ha ez lehetséges, sürgősen készítsék elő, hogy még az idén a nyári hónapokban ez alkalmazható legyen.

A hétvégi matrica bevezetése jelentős könnyítést jelenthet azoknak, akik csak hétvégeken veszik igénybe a sztrádákat, ugyanakkor a kieső bevétel elfogadható mértékű lesz - tette hozzá az SZDSZ elnöke.

Néhány napja siófoki szabad demokrata képviselők tettek javaslatot a napi sztrádajegy-rendszer kialakítására. Az elképzelés szerint az autósok a mobiltelefon feltöltőkártyához hasonlóan előre fizetnék ki az autópályajegyet, és a jegyen található kódot, illetve a gépkocsi rendszámát sms-ben küldenék el egy számítógépes rendszerbe, amely aztán érvényesítené a napijegyet. A javaslattevők szerint a rendszer kialakítása nem kerülne túl sokba, ezért lehetővé válna, hogy a napijegyeket 500 forint alatti áron értékesítsék.

Elképzelhető, hogy lesz matrica

Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter a szerdai kormányszóvivői sajtótájékoztató után elmondta, hogy a tárca megvizsgálja a hétvégi autópálya-matrica bevezetésének lehetőségeit. Kuncze Gábor felvetésével kapcsolatban jelezte, elképzelhető, hogy a személygépkocsik esetében az idei idegenforgalmi főszezonban, ideiglenesen bevezetésre kerül a hétvégi matrica.