Négyéves mélypontra süllyedt az amerikai fizetőeszköz szerdán az euróhoz képest, az amerikai gazdaság gyengélkedése miatt. Az elemzők várakozásai szerint ugyanis a munkanélküliségi és ipari termelési adatok rosszabbak lesznek a vártnál.

Egy euró 1,1127 dollárt ért szerdán reggel 9 óra után a londoni devizapiacon, a keddi 1,1035 után. A nap folyamán azonban 1,1137-re is esett, ami 1999 februárja óta nem látott szint. Ebben az évben a dollár már 5,5 százalékkal gyengült az euróhoz képest, míg tavaly 19 százalékot vesztett az európai fizetőeszközzel szemben.

Az elemzők szerint a világ legnagyobb gazdasága termelése csökkent a munkahelyek fokozatos megszüntetése miatt, és ez arra kényszeríti majd a központi bank szerepét betöltő Federal Reserve-t, hogy csökkentsen a már így is 41 éves mélyponton lévő 1,25 százalékos irányadó kamaton.

A munkahelyi piac miatti aggodalmak beárnyékolták a Conference Board által közzétett 12 éve nem látott növekedést jelző bizalmi indexet - írta a BBC News. A gyengélkedő gazdaságnak nehezére esik behozni a napi 1,5 milliárd dollárt, ami szükséges ahhoz, hogy ne nőjjön a deficit. A jegybank alnöke Alan Greenspan szerdán beszél a kongresszus előtt, arról, hogy milyen várakozásai vannak a gazdaság növekedéséről, az iraki háború után.