Készül a négynapos matrica

A nyári időszakra négynapos autópálya-matricákat vezetne be a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium. A szaktárca megvizsgálta az SZDSZ elnökének, Kuncze Gábornak azt a javaslatát, hogy a nyári időszakra úgynevezett hétvégi matricák is forgalomba kerüljenek, mondta Csillag István miniszter.

Forrás: MTI

Előkészítünk egy olyan javaslatot, hogy a Fidesztől örökölt matricacsaládot egy négynapos, nem csupán a hétvége alkalmával használható matricával egészítjük ki - közölte a miniszter. Az új szezonális matrica a tervek szerint július 15. és augusztus 30. között vehető majd igénybe, várhatóan ezer forint körüli áron.

A megoldás a miniszter véleménye szerint csökkenti a környezetterhelést, illetőleg a közlekedés biztonságát szolgálja azzal, hogy az autópályán zajlik a forgalom és nem a kerülő utakon. Ezzel sikerült áttekinthetőbbé tenni az eddigi meglehetősen merev matricarendszert, mondta Csillag István.

Az eddig forgalomba hozott matricák egy hét helyett tíz napot, azaz két hétvégét tartalmaznak, illetve a személygépkocsival azonos D1-es kategóriába sorolták át a kisteherautókat, amelyek után így az éves bérlet a tavalyi felébe kerül - mondta a miniszter. A havi bérlet nem adott hónapra, hanem 30 napra szól és az éves bérlet esetében is 13 hónapra szóló matricát válthatnak az autósok, ezzel annak költsége rugalmasabban elszámolható, tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ CIKK