50 éve példátlan sztrájk Ausztriában

A kormány tervezett nyugdíjreformja miatt mintegy 1 millió ember sztrájkol kedden Ausztriában. Az ország egy napra megbénult, miután a városi és a távolsági tömegközlekedésben dolgozók sem álltak munkába. Elemzők szerint a nyugdíjba vonulás feltételeinek szigorításába könnyen belebukhat az osztrák kormány is.

Ausztriában kedden nem működött a tömegközlekedés, szüneteltek a postai szolgáltatások, nem jelentek meg a lapok, a sztrájkolók lezártak három magyarországi határátkelőt, több üzlet nem nyitott ki, és az ipari üzemek egy részében is szünetelt a termelés a legnagyobb osztrák szakszervezet, az OeGB felhívására. Adataik szerint egymillió ember - az osztrák munkavállalók negyede - sztrájkol.

A BBC tudósítása szerint az 50 éve példátlan tiltakozást a kormány nyugdíjreform-terve váltotta ki, amelyet június 6-án tárgyal a parlament. A kabinet jelentősen emelné a nyugdíjkorhatárt: a férfiak a jelenlegi 59, a nők pedig a jelenlegi 57 helyett 65 évesen vonulhatnának nyugdíjba. A kabinet csökkentené a járulék havi összegét, de a nyugdíj megállapításakor 40 év adatait venné figyelembe a mostani, a munkavállaló számára legkedvezőbb 15 éves időszak helyett. Az elképzelések szerint a reform fokozatosan, 2028-ig lépne életbe, de az állam a következő négy évben már 2,2 milliárd eurós megtakarításra számít az új intézkedések nyomán. Schüssel kancellár a radikális reformokat a népesség elöregedésével indokolja, vagyis egyre kevesebb dolgozó járulékait fizetik ki egyre több nyugdíjasnak, ami hosszabb távon a rendszer összeomlásához vezet.

A keddi munkabeszüntetést a kancellár politikai akciónak minősítette, mivel az OeGB közel áll az ellenzéki szociáldemokrata párthoz. A szakszervezet vezetője ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy ők csak a dolgozók jövedelmét és életminőségét szeretnék megvédeni, és amennyiben tiltakozásuk eredménytelen marad, az akciót május 13-án megismétlik.

Elemzők szerint az országos tiltakozás könnyen a kormány bukásához vezethet, különösen, hogy a még mindig befolyásos Jörg Haider arra szólította fel pártja képviselőit, hogy ne szavazzák meg a szigorításokat. Amennyiben a kisebbik koalíciós partner 6 képviselője hallgat volt pártelnökére, a kabinet kisebbségben maradhat.