Járai: Jelenleg nincs szükség jegybanki beavatkozásra

Az árfolyam, a kamatszint, az infláció és a növekedés most összhangban van Magyarországon, ezért jelenleg nincs szükség jegybanki beavatkozásra - mondta Járai Zsigmond a Magyar Nemzeti Bank elnöke kedden a távirati irodának.

A jegybank elnöke szerint az MNB ez évi inflációs várakozásai javulnak. Korábban azzal számoltak, hogy decemberben az egy évre visszatekintő áremelkedés 5,2 százalék lesz. Ezt a prognózist a legújabb elemzések alapján várhatóan hamarosan lefelé módosítják, 4,5-5 százalék közé.

Forrás: MTI

- Kétségtelenül jobb lenne, ha a költségvetési költekezést sikerülne nagyobb mértékben visszafogni - mondta Járai Zsigmond. Emlékeztetett arra, hogy az MNB számításai szerint az államháztartás tavalyi GDP-arányos hiánya az egyszeri és egyéb tételeket nem számítva, ESA 95 alapon 7,2 százalék volt. Ehhez viszonyítva számoltak úgy a jegybanknál, hogy az idén 1,2 százalékos keresletszűkítő hatás érvényesül.

- Jelenleg azonban már úgy látják a jegybank szakemberei, hogy ezt a költségvetésnek nem sikerült teljesítenie, s így az MNB módszerével számított államháztartási hiány meghaladhatja a 6 százalékot, azonban a világgazdasági helyzet az infláció szempontjából kedvező, így nem kell számolni az áremelkedések felgyorsulásával - tette hozzá a jegybank elnöke.

- Most olyan kedvező állapotban van a magyar gazdaság, amikor az árfolyam, a kamatszint, az infláció és a növekedés összhangban van, így jelenleg nincs szükség jegybanki beavatkozásra - jelentette ki a jegybank elnöke, aki azt is hozzátette, hogy folyamatosan vizsgálják a hazai és a világgazdasági körülményeket. Amennyiben az Európai Központi Bank kamatot csökkent vagy kamatmérséklésre kerülne sor Lengyelországban, Csehországban, az új helyzet alapján megvizsgálják, hogy szükségessé válik-e Magyarországon jegybanki intézkedés.

KAPCSOLÓDÓ CIKK