Június elsejétől szigorúbb a lakáshitelezés

A kormány néhány héten belül dönt a lakástámogatási rendszer szigorításáról, amellyel a spekulációs célú lakásvásárlásokat kívánja megszűntetni. A tervek szerint egy család egy időben csak egy lakáshitelre kaphat állami támogatást. A változtatásokra június elsejétől kerülhet sor - írja a Magyar Hírlap.

A tervek szerint csökkenne a használt lakások vásárlására felvehető hitel maximális összege, a jelenlegi 30 millióról 15 millió forintra, illetve egy ember egy lakás megvételéhez csupán egyféle támogatott hitelt kaphat majd, de csak abban az esetben, ha nincs tulajdonában egy másik ingatlan.

A Népszabadság úgy tudja, hogy a kamattámogatás mértéke is mintegy 2 százalékkal csökkenne, de ezt nem feltétlenül a hitelfelvevőknek kellene megfizetniük, a kormány ugyanis inkább a bankokra hárítaná ezeket a költségeket. A Napi Gazdaság úgy értesült, hogy megszűnik a hitelkamat és a kezelési költség együttes, 6 százalékos felső határa, de a lapnak nyilatkozó, neve elhallgatását kérő szakértő szerint a kölcsönök nem drágulnak, mert éles a bankok közötti kamatverseny. A Napi Gazdaság szerint a kabinet a jelenlegi, legfeljebb 20 évről csökenteni kívánja az állami támogatás időtartamát. 

Csabai Lászlóné lakásügyi kormánymegbízott a Magyar Hírlapnak elmondta, hogy a kormány tervei szerint - a korábbi elképzelésekkel ellentétben - nem szűnik meg a második lakás hitelének támogatása, de annyi szigorítás azért történik, hogy egy családnak egy időben csak egy hitelre jár állami támogatás, azaz a családok csak akkor kaphatnak kedvezményes hitelt, ha az előző kölcsönt már visszafizették.

A szigorítások bevezetésének időpontja még bizonytalan, de valószínűnek tűnik a június elsejei módosítás. A jelenlegi támogatások korlátozásával lehetővé válik, hogy a köztisztviselőkre alkalmazott állami garanciát később kiterjesszék a teljes állami szférára, és a fiatalokra is - írja a Magyar Hírlap.