Négyéves csúcson az euró

Kedden újabb négyéves magasságba szökött az euró a dollárral, a fonttal és a japán jennel szemben, ami a befektetőknek az amerikai gazdaság állapota miatti aggodalmát tükrözi. A FED várhatóan nem csökkent kamatot.

A kora eseti órákban jelenti majd be az amerikai központi bank szerepét betöltő FED kamatdöntését: sokak várakozása szerint egyelőre a FED nem változtat az irányadó kamatokon, a kamatszintet esetleg a jövő hónapban szállítja majd le, amivel még tovább rontja az amerikai betétek hozamát.

Az euró az elmúlt hetekben egyre magasabbra tört, ám a pénz - a gyenge amerikai gazdasági adatok miatt- nem az Egyesült Államokba áramlott, miközben az amerikai kereskedelmi mérleg hiánya miatt állandósult az importkifezetéseket kísérő dollárkiáramlás.

Az euró 1,1358 dollárra emelkedett az európai tőzsdéken, 0,5 százalékponttal drágult, az egész évben pedig 8 százalékkal erősödött a dollárhoz képest. A jennel szemben is négyéves csúcsot állított fel: 134,5 jenen jegyezték, miközben a dollár-jen árfolyam 118,07 jen volt. A 70,56 fontos euró árfolyam szintén négyéves csúcsot jelent. A japán befektetők az eurót és más jövedelmezőbb valutát, mint például az ausztrál dollárt favorizálják a "zöldhasúval" szemben,- ez utóbbi alig jövedelmez valamit, hiszen a FED kamatlába 1,25 százalékon, négy évtizedes mélyponton áll.