Iraki olajjal kereskedhet Dick Cheney cége

Az amerikai hadsereg iraki olajkitermeléssel és olajtermékek forgalmazásával is megbízta a három éve még Dick Cheney amerikai alelnök által vezetett Halliburton energiakonszern egyik leányvállalatát. Ez ellentétben áll a Bush kormányzat eddigi kijelentéseivel, miszerint az iraki olaj az iraki népet illeti.

Henry Waxman demokrata párti képviselő kedden közölte, hogy érdeklődésére a hadsereg levélben elismerte: nemcsak az égő iraki olajkutak oltására adott megbízást a Kellogg, Brown and Root (KBR) cégnek, hanem a szerződés kiterjedt a létesítmények megjavítására, valamint az üzemeltetésükre és a termékek forgalmazására is.

A Pentagon márciusban csak azt jelezte, hogy a KBR megbízást kapott az olajkutak oltására. A képviselő szerint az olajtermelésnek egy amerikai vállalat általi átvétele ellentétben áll George Bush kormányának azzal a sűrűn ismételt kijelentésével, hogy az iraki olaj az iraki népet illeti.

Waxman szerint kifogásolható, hogy a Halliburton az 1980-as évektől fogva üzleti kapcsolatokat ápolt Iránnal, Irakkal és Líbiával a rájuk kirótt amerikai embargó ellenére. Ezek a kapcsolatok 1995-2000 között folytatódtak, amikor Cheney vezette a céget, és szemlátomást ma is fennállnak - írta az ellenzéki honatya Donald Rusmfeld védelmi miniszternek címzett levelében.

KAPCSOLÓDÓ CIKK