Áprilisban - bár a szezonális munkák megkezdődtek -, tovább nőtt a német munkanélküliek száma. Schröder kancellár gazdaságélénkítő csomaggal törné meg a 13 hónapja tartó kedvezőtlen trendet, de elképzeléseit sem saját párttársai, sem pedig a szakszervezetek nem támogatják.

Szezonálisan kiigazított adatok szerint áprilisban 44 ezerrel, 4,46 millióra nőtt a német munkanélküliek száma - adta hírül a német munkaügyi hivatal adatai alapján a BBC News Online. Szakértők jobb munkanélküliségi mutatóra számítottak, mert áprilisban már megkezdődtek a mezőgazdasági idénymunkák, és az építőipar teljesítménye is jelentősen élénkülni szokott tavasszal. Elemzők szerint mindez azt jelenti, hogy a német gazdaság idén is stagnálni fog.

Schröder kancellár többek között az elbocsátásra vonatkozó szabályok enyhítésével, a nyugdíj- és az egészségbiztosítási járulék csökkentésével kívánja kimozdítani az ország gazdaságát a holtpontról. Gazdasági reformterveit azonban saját párttársai egy része, és a szociáldemokraták hagyományos partnereinek számító szakszervezetek is ellenzik. A kancellár korábban lemondással fenyegetőzött, amennyiben pártja nem támogatja gazdaságélénkítő elképzeléseit.