A takarékos fogyasztás segítségével tíz év alatt kétharmadával csökkentené az Egyesült Államok külföldi olajfüggőségét Joseph Lieberman szenátor, a demokraták lehetséges elnökjelöltje. Bush elnök és pártja ezzel szemben a hazai olajtermelés bővítését tartja szükségesnek; akár a védett Alaszkában is megkezdenék a nyersanyag kitermelését.

Biztonságunk és gazdaságunk túl sokáig volt kiszolgáltatva a világpiacról vásárolt olajnak - mondta Lieberman szenátor, a demokraták volt alelnök-jelöltje és lehetséges elnökjelöltje a BBC tudósítása szerint. A politikus tíz év alatt kétharmadával csökkentené az Egyesült Államok külföldi olajfüggőségét kevesebbet fogyasztó járművek forgalomba állítása, valamint megújuló energiaforrások szélesebb körű használata segítségével.

A demokrata politikus terve ellentétes a Fehér Ház energiapolitikai elképzeléseivel, a Bush-kabinet ugyanis új olajlelőhelyek feltárásával csökkentené a külföldi olajfüggőséget. A különbséget Lieberman azzal magyarázta, hogy az elnök és közeli munkatársai szorosan kötődnek az olajiparhoz.

Az Egyesült Államok jelenleg 20 millió hordó olajat fogyaszt naponta, melynek fele külföldről származik.