Téves a gazdaságpolitika az IMF szerint

A költségvetés költekezése és a bérek gyors ütemű emelése aláásta Magyarország versenyképességét és növelte a folyó fizetési mérleg hiányát - áll a Nemzetközi Valutaalap honlaőpján pénteken közölt értékelésben. A szervezet azt tanácsolja a kormánynak, hogy fogja vissza a béreket, valamint az egészségügy és a nyugdíjrendszer kiadásait és fejezze be a struktúrális reformokat. 

A valutaalap szakértői szerint idén a magyar GDP 3,6 százalékkal bővül, az éves infláció pedig magasabb lesz a jegybank várakozásainál. A kormány idén 4 százalékos gazdasági növekedésre számít, míg a Magyar Nemzeti Bank februári prognózisában 5,2 százalékos éves infláció szerepel.

Az IMF-et "aggodalommal tölti el a béreknek az erőteljes, a termelékenység növekedését felülmúló növekedése és az expanzív költségvetési politika", ami miatt romlott az ország versenyképessége és nőtt a folyó fizetési mérleg hiánya.

A nemzetközi szervezet értékelése szerint a Magyar Nemzeti Banknak szűkös a mozgástere az infláció alakulásának befolyásolására, és gyengült a jegybank inflációs céljai megvalósításának hitele, mert a központi bank árfolyam-megfontolások miatt változtatott az eredeti célkitűzéseken. A valutaalap elemzésének szerzői ugyanakkor megjegyzik: a magyar pénzpolitika sikeresen verte vissza a forint melletti, januári spekulációt.

Mindezek alapján az IMF a következő választási ciklus előtt, 2003-2004-ben végrehajtandó pénzügyi kiigazítást sürget. Azt javasolja, hogy a kormány fogja vissza a foglalkoztatást a közszférában, a kiadásokat mérsékelje az egészségügy, a nyugdíjak, a társadalmi juttatások és a támogatások terén, illetve szigorúan tartsa magát a közszférában a bérek befagyasztására tett kötelezettség-vállalásához. Az IMF igazgatótanácsának egyes tagjai azt is felvetették, hogy a kormány halassza el a tervezett adómérsékléseket. A szervezet sdzerint a kabinetnek mihamarabb hozzá kell kezdenie ezen trsadalmi alrendszerek reformjához.

Az IMF vezetői felhívják a kormány figyelmét a túlságosan nagy jelzáloghitel-állomány kockázataira. A dokumentum szerint a szervezet helyesli a magánosítás mihamarabbi befejezését, az áram fogyasztói árának a világpiaci árszínvonalhoz közelítését, ugyanakkor emlékeztet: a gázárak még mindig jóval alacsonyabbak a világpiaci árnál.