Visszamenőleg nem változik a lakáshitelek támogatása

A kormány nem tervez visszamenőleges hatályú változtatásokat a lakáshitelezéshez nyújtott állami támogatásokban; a kormányszóvivő határozottan cáfolja az ezzel kapcsolatban megjelent találgatásokat - derül ki Gál J. Zoltán kormányszóvivő [origo]-hoz eljuttatott közleményéből.

A kormány tervei szerint az önálló otthon megteremtéséhez a jövőben hitelt felvevők számára sem változnak lényegesen a pénzügyi feltételek. Változatlan marad tehát a lakáshitel futamideje és az adós kamatterhe is. A közlemény szerint a kormány cáfolja az elmúlt napokban napvilágot látott alaptalan híreszteléseket.

A kormányszóvivő közlése szerint a jelzáloghitelek kamattámogatása, a fiatal házasok kiegészítő kamattámogatású kölcsöne alapvető, pozitív változásokat hozott a lakáspiacon, a lakással nem rendelkezők széles körének tette és teszi lehetővé a jövőben is, hogy önálló otthont teremtsenek. A kormány ezt a lehetőséget nem szűkíteni, hanem éppen bővíteni kívánja - áll a közleményben, amely szerint ezt szolgálta a lakásépítési kedvezmény, és az úgynevezett szocpol támogatás emelése.

A kormányszóvivő szerint ugyanakkor van néhány eleme a jelenlegi rendszernek, ami módosításra szorul. Ezek a módosítások elsősorban azt szolgálják majd, hogy a támogatások, kedvezmények azoknak segítsenek, akiknek erre a legnagyobb szükségük van. A kormány ugyanakkor meg kívánja szüntetni a ma meglévő visszaélési lehetőségeket.

Gál J. Zoltán a közleményben úgy véli: az infláció mérséklődése lehetővé teszi a bankoknak nyújtott kamattámogatás mérséklését. Ez a lépés csökkenti a bankok nyereségét, de nem érinti a hitelfelvevőket - fűzi hozzá, rámutatva: a kormány előkészít néhány olyan lépést, ami a kisjövedelműek, gyermekes családok lakáshoz jutási lehetőségét bővíti.

A rendelet változik, a szerződések nem

A jelzáloglevelek kamattámogatása - a lakáscélú állami támogatásokat szabályozó 12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet módosításával - tavaly március 1-jétől emelkedett, mint ahogy ekkor nőtt 10 évről 20 évre az állami támogatás időtartama is. Az előző kormány döntése minden támogatott hitelre kiterjedt, ugyanis a jogszabály előírta, hogy rendelkezéseit alkalmazni kell a már folyamatban lévő, illetve a már megkötött szerződésekre is. Ezzel a jogszabálymódosítással tehát minden hitelszerződés kamata csökkent, a hitelszerződéseket nem kellettt módosítani. A most tervezett rendeletmódosításban is szerepelnie kell majd annak, hogy a már megkötött szerződésekre nem kell alkalmazni a változásokat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK