Az éves előirányzat fele az államháztartás hiánya

Az államháztartás első négy havi viszonylag magas, 400 milliárd forintos hiánya ellenére tartható az idei GDP-arányos 4,5-4,6 százalékos deficit - mondta Várfalvi István, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára csütörtökön. Az államháztartás helyi önkormányzatok nélküli hiánya április végéig 400,4 milliárd forintot ért el, amely az éves előirányzat 48,1 százaléka.

A Pénzügyminisztérium számításai szerint a következő hónapokban jelentős bevételek érkeznek a költségvetésbe, különösen a forgalmi adóból illetve a személyi jövedelemadóból.

Az optimizmusra az is okot adhat, hogy az egyszerűsített vállalkozói adóból az év első harmadában 8,5 milliárd forint bevétel érkezett, amit éves szinten 16 milliárd forintra terveztek. A PM már arra számít, hogy 20-25 milliárd forint bevétel is származhat 2003-ban ebből az adóból.

Az első négyhavi deficit 400,4 milliárd forintot ért el, amely az éves előirányzat 48,1 százalékát teszi ki. Az államháztartás bevételei április végéig az előirányzat 32,2 százalékára teljesültek, míg a jóváhagyott kiadásokból 33,8 százalékot költöttek el - közölte honlapján a Pénzügyminisztérium.

Áprilisban az államháztartáson belül a központi költségvetés egyenlege 51,5 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak egyenlege 68,2 milliárd forintos hiánnyal zárt. Az elkülönített állami pénzalapok egyenlege 1,5 milliárd forintos többletet mutat. Összességében az április hiány 118,2 milliárd forint.

A hiány kialakulásában jelentős tényező volt az, hogy a május 1-jei négynapos munkaszüneti időszak előtt az intézmények és a vállalatok előre hozták a bérkifizetéseket. Ez a központi költségvetési szervek kiadásait is megemelte, így az első négyhavi egyenleg mintegy 25 milliárd forinttal lett rosszabb a szokásos mértéktől.