Suchman leállítaná a privatizációt

Rövid távon leállítaná, hosszabb távon más módszerrel folytatná a magánosítást a Horn-kormány volt privatizációs minisztere. Suchman Tamás úgy véli, hogy a három eladás előtt álló állami bankért akár 150 milliárd forintot is kérhetne az állam, míg a kormány idén összesen 196 milliárdos privatizációs bevételre számít.

Suchman az állami tulajdont egy holdingba tömörítené, melyet az országgyűlés felügyelne. Később a táraság 49 százalékát 200 százalékos árfolyamon értékesítené, ami a volt miniszter számítása szerint négy év alatt 1000 milliárd forintos bevételt hozhatna - írja pénteki számában a Népszabadság.

A szocialista képviselő úgy látja hogy az eladás előtt álló három állami pénzintézetet ( a Postabankot, az FHB-t és a Konzumbankot) is össze kéne vonni, így egy nagy, 150 milliárd forintos piaci értékű bak jönne létre, amelynek szintén 49 százalékáért 150 milliárd forintot kérhetne az állam.

A lapnak Kamarás Miklós, az ÁPV Rt. vezérigazgatója megerősítette: a kormány a három pénzintézetet teljes egészében és külön értékesíti, és a magánosítás folyamata már megkezdődött. A vezérigazgató szerint a tervezett éves 196 milliárd forintos privatizációs bevétel 90 százaléka az év utolsó két hónapjában érkezik meg az államkasszába.

KAPCSOLÓDÓ CIKK