Reformokat sürgetnek a vezető ipari országok

A világgazdaság gyengélkedése miatt szerkezeti reformok meghozatalát sürgette a hét vezető ipari ország és Oroszország (G8) pénzügyminisztere szombati tanácskozásukon. Közleményük szerint leginkább Európának kell megreformálnia munkaerő- és tőkepiacait, de Amerikának is új munkahelyeket kell teremtenie. A pénzügyminiszterek az iraki adósságról is tárgyaltak.

A pénzügyminiszterek, akik szombaton Deauville francia városban tanácskoztak, bíznak abban, hogy országaik önerőből kilábalnak a hullámvölgyből. Nyilatkozatuk megállapítja, hogy megvan a komolyabb növekedés lehetősége, de a folyamat beindításához égetően szükségesek a szerkezeti reformok, az oktatás és a kutatás területén is.

Amerikai javaslatra felkérték a Nemzetközi Valutaalapot (IMF), hogy mérje fel pontosan Irak külföldi adósságát. John Snow amerikai pénzügyminiszter indítványát kedvezően fogadta francia, brit és japán kollégája is. Irak külföldi adósságát 127 milliárd dollárra becsülik.

Hans Eichel német pénzügyminiszter lehetségesnek tartja az iraki adósság csökkentését bizonyos feltételek mellett, de adósság-elengedést nem találna bölcsnek egy olajtartalékokban dúskáló ország esetében - jelentette a dpa.

A közleményhez csatolt mellékletben a hét vezető ipari ország (G7) hitelnyújtási kritériumainak módosítására biztatja a 19 tagú Párizsi Klubot. A feltételeket szerintük jobban hozzá kellene igazítani az adós ország sajátos pénzügyi helyzetéhez.

A péntek esti munkavacsorával kezdődött miniszteri találkozón előkészítették a nyolcak (USA, Kanada, Japán, Németország, Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország és Oroszország) június eleji eviani csúcstalálkozóját is.