A Magyar Bankszövetség nem tud lemondani arról, hogy a magyarországi adós-nyilvántartási rendszerbe bekerüljön a pozitív adósok listája is. Ezt tavaly az adatvédelmi biztos megakadályozta. A bankszövetség szerint viszont, ha létezne ilyen lista, az meggyorsítaná a hitelelbírálásokat.

Az adós-nyilvántartási rendszer
A Bankközi Informatikai Szolgáltató Rt. által létrehozott adatbank egyik célja, hogy csökkentse a hitelnyújtás kockázatát. A lekérdezések száma jelenleg havi 8 ezer fölött van. A társaság 1999-ben hozta létre a rendszeren belül a negatív adósok listáját, az olyan ügyfelekkel, akik nem tettek eleget a szerződésben vállalt kötelezettségeiknek.A pozitív lista olyan ügyfeleket tartalmazna, akik minden pontban megfelelnek a szerződés követelményeinek, tehát nem kockázatos hitelfelvevőnek minősülnek.

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos a tavalyi év legnagyobb eredményének nevezte azt, hogy sikerült megakadályozni a készülő szabályozást (a pozitív adósok listájának nyilvántartásba vételét), írta a Népszava. Az adatvédelmi biztossal a napilap szerint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete is egyetértett.

A Magyar Bankszövetség szakemberei szerint azonban nem ilyen egyszerű az ügy: Földi Tamás főmunkatárs az [origo]-nak elmondta, hogy amennyiben sikerülne mégis összeállítani a pozitív adósok listáját az adós-nyilvántartási rendszerben, az elsősorban a hitelt felvevőknek kedvezne. A becsületes emberek, akik rendesen törlesztik hitelüket, járnának jól - mondta Földi Tamás. A szakember szerint a listával jócskán lerövidülne ugyanis a ez elbírálás ideje.

A bankszövetség szakemberei jelenleg azt vizsgálják, hogy az Európai Unió országaiban hogyan működnek magánszemélyekre vonatkozó pozitív adós-nyilvántartási rendszerek. Ezt a folyamatot legkésőbb nyár végéig befejezzük - mondta Földi Attila. A tanulmány befejezésével a bankszövetség újra meg kívánja változtatni a jelenlegi szabályozást, a felmerülő példák segítségével.