Ha a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) továbbra is vitatja a kancellár Agenda 2010 nevű reformcsomagját, úgy Schröder távozik a párt és a kormány éléről - derült ki a szociáldemokraták hétfői vezetőségi ülése után. A kancellár a jóléti kiadások jelentős lefaragásától reméli a gazdasági növekedés beindulását.

Ha a párton belül továbbra is ennyi vita övezi elképzeléseimet, valaki másnak kell átvennie posztomat - mondta az ülés résztvevői szerint a német kancellár a távirati iroda tudósítása szerint.

A német gazdaság válságát jelző adatok az utóbbi időben egyre sokasodtak: az első negyedévben az eurózóna legnagyobb gazdaságának kibocsátása 0,2 százalékkal csökkent, míg a munkanélküliség - minden kormányzati ígéret ellenére - tovább nő, és egyre közelít az ötmillióhoz. A kabinet eddig képtelen volt a válság kezelésére, sőt még az Európai Unió előírásait is megszegte: Eichel pénzügyminiszter nemrég bejelentette, hogy a költségvetés idei hiánya is jelentősen meghaladja majd az unió által előírt, három százalékos küszöböt. A deficit már tavaly is magasabb volt az uniós tűréshatárnál, így a bizottság eljárást indított Németország ellen; ez akár több milliárd eurós bírsággal is végződhet.

A válság kezelésére márciusban Agenda 2010 néven hirdetett programot a kancellár. A csomagterv csökkentené a szociális ellátórendszer kiadásait, és a munkavállalók számára kedvezőtlenül változtatna a jelenlegi szabályozáson. Az intézkedések Hans Eichel szerint azért szükségesek, mert a szövetségi büdzsé kiadásainak 62 százalékát ezek a kiadások teszik ki. A munkaerőpiaci szabályozás lazításától a Schröder azt is várja, hogy a munkaadók növelik alkalmazottaik létszámát, hiszen adott esetben könnyebben megszabadulhatnak a munkaerő-feleslegtől.

Az SPD balszárnya szociálisan kiegyensúlyozatlannak tartja a kancellár-pártelnök elképzeléseit. Mi is reformokat akarunk, ám nem szociális leépítést a kisemberek rovására - mondta Ottmar Schreiner, a párt balszárnyának egyik prominense.

A kancellár reformtervéről - és politikai jövőjéről - a párt június elsejei, rendkívüli kongresszusa dönt.