Negatívról stabilra javította Ukrajna szuverén adósi besorolásainak kilátását kedden a Standard and Poor,s nemzetközi hitelminősítő, az adósságszolgálat finanszírozási stratégiájának javulására hivatkozva.

A keddi londoni bejelentés szerint a cég egyben megerősítette a rövid és hosszú futamú adósságokra érvényben tartott, egyaránt "B" szintű besorolást. Az indoklás szerint az ukrán kormány az utóbbi időben erősebb elkötelezettséget mutat a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötendő új hitelprogram nyélbe ütése mellett, és a várhatóan Világbank is hamarosan felszabadít egy 200 millió dolláros új hitelhányadot, amelynek folyósítását eddig jegelte.

Ukrajnának a bel- és a devizaadósságok után idén összesen 2,2 milliárd dollárt kell törlesztenie; ebből 1,6 milliárd dollár a tőke és 600 millió a kamat. A Standard and Poor's megjegyezte, hogy az eurokötvény-adósság után esedékes 355 millió dolláros márciusi törlesztési hányadot Ukrajna rendben teljesítette, és a következő, szeptemberben esedékes hányadot a júniusban kiadni tervezett új eurokötvény bevételei segíthetik.

A hitelminősítő szerint ugyanakkor az eddig elért 394 millió dolláros privatizációs bevétel messze elmarad a tervezettől, és a továbbra is viharos belpolitikai környezetben valószínűtlen, hogy a privatizációs program jelentősen felgyorsulna a második félévben. A tavaly decemberben hivatalba lépett új ukrán kormány elért bizonyos törvénykezési sikereket, de parlamenti támogatása változatlanul rendkívül ingatag - áll a Standard and Poor's elemzésében.