A négy- és ötcsillagos kategóriájú szállodai árak az európai városok közül Londonban a legmagasabbak. Az átlagos 348,7 eurónak megfelelő összeggel a brit főváros megelőzi a második helyezett Párizst, ahol csak 230,9 eurót kell fizetni egy szobáért. A vizsgált nagyvárosok közül Brüsszel a legolcsóbb.

 

A rangsorban második helyezett párizsi árakat megközelítik a milánóiak, ahol átlagosan 228,9 euróba kerül egy szoba a luxusszállodákban. A felmérésben vizsgált húsz európai nagyváros közül Brüsszelben legolcsóbbak a luxusszállodák árai, ezekben átlag 111,4 euróért már meg lehet szállni. Közép-Európában Bécsben 119,0 euróért, Prágában 118,8 euróért kapható egy szoba. Magyarország nem szerepelt a vizsgálatban.

A Hotel Digest Europe 2003-as kiadása szerint az európai szállodák tavaly átlagosan 3,5 százalékos szobaárcsökkenést voltak kénytelenek elkönyvelni. Ezzel egy "európai" szoba 119,04 euróba került a négy- és ötcsillagos hotelekben. A szállodák átlagos kihasználtsága 2,4 százalékkal csökkent tavaly, 66,5 százalékra.

Az osztrák APA hírügynökség a hírrel kapcsolatban megjegyezte, hogy a bécsi hotelszobák kínálata 1992 óta 0,6 százalékos növekedéssel nagyjából változatlan volt, míg más európai országokban - így például Budapesten, Varsóban, vagy Kölnben - 2000 eleje óta egyenként mintegy 3 ezer ággyal bővült a kínálat.