Javult a német üzleti bizalom

A német Ifo gazdaságkutató intézet májusi üzleti bizalmi mutatója 87,6 pont - közölte hétfőn az intézet. A mutató váratlan javulása meglepte az elemzőket, akik átlagosan 86,5 pontra számítottak májusra. Az elemzők biztosra vették, hogy az euró gyors drágulása már megmutatkozik a májusi Ifo-hangulatmutatóban, mert a közös valuta erősödése gyengíti a német exportőrök esélyeit.

Az Ifo intézetben a kiskereskedelemben mutatkozó kilátás javulásával magyarázták az üzleti bizalmi mutató elemelkedését az áprilisi, 16 havi mélypontról. Áprilisban 86,6 pont, márciusban 88,1 pont, februárban pedig 88,9 pont volt a mutató.

A német kormány 0,75 százalékos gazdasági növekedésre számít az idén, de egyedül van ezzel az optimizmussal: a német gazdaságkutató intézetek többsége ennél alacsonyabb, 0,5 százalékos vagy még kisebb gazdasági növekedést vár az idei évben. Az OECD idén 0,3 százalékos, jövőre 1,7 százalékos gazdaságnövekedésre számít Németországban. Az Európai Bizottság szerint az idén a német GDP 0,4 százalékkal, jövőre pedig 2,0 százalékkal bővülhet. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) várakozása 0,5 százalék az idei évre, jövőre pedig 1,9 százalék.

Németország GDP-je 0,2 százalékkal csökkent az első negyedévben a tavalyi utolsó negyedévhez képest. A tavalyi első negyedhez viszonyítva 0,5 százalékkal volt nagyobb a német bruttó hazai össztermék. Az euróövezeti gazdaságok stagnáltak az első negyedévben a tavalyi utolsó negyedhez képest, és az átlagos GDP 0,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A bizalmi indexre pozitívan reagáltak a piacok: a frankfurti értéktőzsde irányadó mutatója, a DAX-30 az adatközlés előtt még 2,16 pontos nyereségben volt, utána közvetlenül 31,01 pontos nyereségre ugrott. Az euró 1,1814 dollárra emelkedett a frankfurti kereskedésben, a reggeli 1,1809-1,1804 dollár közötti szintről.

KAPCSOLÓDÓ CIKK