Termelést csökkenthet az OPEC

A Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) előreláthatólag további termeléscsökkentésről dönt a június 11-én, Dohában tartandó értekezletén, mondta a szervezet elnöke.

A kérdést "nagyon gondosan" meg kell vitatni, mondta Abdallah bin Hamad al-Attija, aki szerint azonban a termelés csökkentésére lehet számítani. Megnehezíti a kvóták megállapítását, hogy bizonytalan, mikor tér vissza Irak újból az olajpiacra - tette hozzá az OPEC-elnök, aki egyben Katar energetikai minisztere is.

A kartell nem akar abba a helyzetbe kerülni, mint 1999-ben, amikor az olajárak hordónként 10 dollárra zuhantak, és a szervezet a hordónkénti 25 dolláros olajárat "nagyon elfogadhatónak" tartja, mondta al-Attija.

Az OPEC április végén, bécsi értekezletén döntött az olajtermelés csökkentéséről, a hivatalos összkvótát azonban emelték. A kvótakötelezett tíz tagállam összkvótáját június 1-jétől - a februári emelés óta érvényes napi 24,5 millió hordóról - napi 25,4 millió hordóra növelik tovább, de a túltermelést legalább napi 2 millió hordóval, lehetőleg az összkvóta szintjére csökkentik.

Az OPEC bécsi titkárságának hétfői adatai szerint a múlt héten átlagosan 26,35 dollár volt az OPEC-árkosár, ami 80 centtel magasabb, mint május második hetében. A hétféle olajból számított árkosár áprilisban átlagosan 25,34 dollár, márciusban pedig 29,78 dollár volt. Az OPEC által megállapított ársáv hordónként 22-28 dollár.

KAPCSOLÓDÓ CIKK