Enyhítette az ország gazdaságáról szóló kritikus jelentését az OECD a német kormány nyomására tavaly decemberben - közölte a Handelsblatt. A BBC által megkérdezett OECD-illetékes szerint a Schröder-kabinet nem avatkozott bele a szokásosnál jobban a szervezet ügyeibe.

Az iparilag legfejlettebb országokat tömörítő OECD jelentősen finomított a német gazdaság helyzetéről szóló jelentésén - írja szerdai számában a Handelsblatt. A jelentés végső változatában nem szerepeltek az ország nyugati és keleti része közötti különbséget bíráló megjegyzések, és eltűntek a munkanélküliség növekedését valószínűsítő, valamint a mielőbbi nyugdíjreformot sürgető bekezdések - mondta a gazdasági lapnak az OECD egyik neve elhallgatását kérő illetékese.

A Handelsbattnak nyilatkozó OECD-munkatárs szerint a német kormány példátlan eszközökkel érte el a jelentés "finomodását", amikor számos adatot eltitkolt a szervezet elől.

Az OECD lejáratása a cél

A BBC-nek szintén név nélkül nyilatkozó OECD-alkalmazott szerint szokásos esetről van szó, ugyanis a jelentések első olvasatát gyakran átírják, miután konzultálnak az érintett kormánnyal. Nemritkán egész bekezdések is eltűnnek a szövegből - mondta a szervezet munkatársa.

Eddig még nem volt példa arra, hogy a jelentés első olvasata kiszivárgott volna; az ügy célja az OECD lejáratása - közölte a BBC forrása, aki hozzátette: a szervezetnél nem őrzik meg a jelentések munkapéldányait, ezért a Handelsblatt állítását sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudják.