A britek egyharmada gondolja úgy, hogy lehet egy napot lógni a munkából, és a legtöbben oknak a másnaposságot hozzák fel, egy friss tanulmány szerint. A lógás évi 20 milliárd dollár kiesést okoz a munkáltatóknak Nagy-Britanniában.

A megkérdezettek 60 százaléka vallotta be, hogy egy napra kivett szabadságot másnaposság miatt, a Crown Computing Nagy-Britanniában végzett felmérése szerint. Yorkshire, Közép-Anglia és Dél-kelet-Anglia lakosainak a zöme másnaposságra hivatkozott, amikor szabadnapot vett ki, míg a skótok és a londoniak többsége nem ezt az indokot hozta fel, áll a tanulmányban.

A kitartó 10 százalék

A tanulmány azt is megállapította, hogy a dolgozók fele másnaposan is hajlandó munkába menni, ha az otthonmaradás az állását veszélyezteti. 40 százalék azt válaszolta, hogy jól meggondolnák, kivesznek-e ezért szabadságot, ha a főnökük nagyon odafigyelne a távolmaradásaikra. Az 1000 fős mintával készült tanulmányban viszont százan azt mondták, hogy semmi sem kényszerítheti őket arra, hogy bemenjenek dolgozni, ha másnaposak, írta a Reuters.

A Brit Iparszövetség adatai szerint évente közel 20 milliárd dollár kiesést okoz a munkáltatóknak a lógás az Egyesült Királyságban. A Crown Computing vezérigazgatója, Mike Hawkesford szerint a brit vezetőknek meg kell tanulniuk irányítani az alkalmazottak betegszabadságait: ha odafigyelünk a távolmaradások okára, azzal megérthetjük a tendenciákat - mondta Hawkesford.