Az OTP Alapkezelő Rt. által kezelt, befektetési alapokban, nyugdíjpénztári és egyéb portfoliókban lévő vagyon értéke az idei első öt hónapban mintegy 725 milliárd forintot tett ki. Ezzel a magyarországi teljes, mintegy 2800 milliárd forintos vagyonkezelési piacnak megközelítőleg a 25 százalékát tudhatja magáénak a cég.

A társaság az elmúlt évben kiemelkedően jó teljesítményt ért el: tavaly a kezelt vagyon közel 635 milliárd forintra nőtt a 2001-es 470 milliárd forintról. Az adózott nyereség 2,9 milliárd forintot tett ki, ami 1 milliárd forinttal több a tavalyelőttinél.

Az OTP Alapkezelő Rt. jelenleg 7 befektetési alapot kezel, 531 milliárd forintot meghaladó értékben, ezek április végén a teljes piac mintegy 48 százalékos hányadát jelentették. Az értékpapír alapok piacán az OTP Alapkezelő Rt. részesedése 49 százalékos.

A legjelentősebb alap a társaság portfóliójában, az OTP Optima (a legnagyobb hazai alap), döntő részben rövid lejáratú hazai állampapírokat tartalmaz, nettó eszközértéke jelenleg eléri a 486 milliárd forintot.

Saját kategóriájában a legnagyobb vagyonnal rendelkezik a 8 milliárd forintos nettó eszközértékű nemzetközi részvényalap, az OTP Nemzetközi Részvény - UBS Alapok Alapja is, amely az OTP Alapkezelő Rt. és a piacvezető svájci UBS AG bank vagyonkezelőjének együttműködésében létrehozott befektetési alap. Az OTP UBS Alapok Alapja mögött a világ mintegy 630 részvénye van, tevékenységében 60 százalékban az európai részvénypiacra, 40 százalékában pedig a világ más részvénypiacára összpontosít.

Az OTP Bank kelet-európai akvizíciói, így a szlovákiai leányhitelintézete és a bolgár DSK Bank megszerzése azt eredményezheti, hogy hosszabb távon az OTP Alapkezelő is megjelenik különböző termékekkel mind a szlovák, mind a bolgár piacon, mondta a társaság vezérigazgatója, Holtzer Péter.