A világpiacon tapasztalható visszaesés ellenére térségünkben 15 százalékkal nőtt a vállalatfelvásárlások száma 2002-ben - áll a PricewaterhouseCoopers legújabb felmérésében. Magyarországon a tranzakciók száma érdemben nem változott, de értékük csökkent, amit a társaság a piac fejlettségével indokol.

Tavaly 15 százalékkal nőtt régiónkban a vállalatfelvásárlások száma, a piac becsült értéke azonban nem változott egy év alatt - derül ki a PricewaterhouseCoopers Fúziók és felvásárlások Közép-Kelet Európában című felméréséből. Világszerte a fúziós piac jelentősen zsugorodott, míg térségünkben Oroszországban és Lengyelországban nőtt a vállalatfelvásárlások száma és értéke, más országokban visszaesést regisztráltak. Ennek oka Margaret Dezse, a PricewaterhouseCoopers Pénzügyi Tanácsadási Üzletágának Vezető partnere szerint az, hogy a régió fejlettebb gazdaságai szorosabban követik a globális piaci trendeket.

Magyarországon a PricewaterhouseCoopers felmérése szerint 2002-ben a tranzakciók száma érdemben nem változott éves összevetésben, a piac becsült értéke azonban csökkent: elmaradtak a 2001-es jelentős tranzakciók, mint például a Telenor-Pannon GSM felvásárlás. A kutatás szerint tavaly tovább nőtt a Magyarországról kiinduló befektetések száma: 2001-ben három, 2002-ben hét ilyen ügyletre volt példa.

Az elmúlt hét év tendenciájához hasonlóan 2002-ben is a német befektetők mutatták a legnagyobb aktivitást Magyarországon 20 lezárt tranzakcióval. A második legaktívabb ország Ausztria volt 11, a harmadik az Egyesült Államok 6 ügylettel. Továbbra is fontos befektető ország maradt Olaszország és Franciaország, mindkettő öt tranzakcióval.