Több román biztosítási társaság felülvizsgálja a Magyarországról érkezett gépkocsi kártérítési igényeket, mert kiderült, hogy az egyik román biztosítót mintegy 20 millió forinttal károsítottak meg hamis magyarországi kárigényekkel - írta szerdai számában a Jurnalul National című román napilap.

A román bulvárlap hosszú írásban számolt be arról, hogy a Grup AS nevű bukaresti társaságnál feltűnt: másfél éve megszaporodtak az egymáshoz gyanúsan hasonlító budapesti autós ütközések, amelyekben az egyik kárt szenvedett autós román állampolgár volt.

A gyanússá vált ügyek felülvizsgálatakor azonnal kiderült, hogy valamennyi baleset Budapesten, az Erzsébet híd közelében történt. Minden esetben ugyanannak a magyar rendőrnek az aláírása szerepelt a baleseti jegyzőkönyvön és Magyar Biztosítók Szövetségétől (Mabisz) ugyanaz az illetékes küldte Romániába a kártérítési igények igazolását.

A balesetekben rendszerint tíz évesnél idősebb román Dacia gépkocsik ütköztek vadonatúj magyar rendszámú Mercedes, BMW és Audi gépkocsikkal, amelyekben több millió forintos kár keletkezett.

A biztosító ezek után a román rendőrséghez fordult, amely gyorsan kiderítette, hogy néhány nagyváradi taxisofőr 5-20 ezer forint fejében hajlandó volt arra, hogy nevét, valamint a gépkocsijára kiállított érvényes zöldkártyát, az autó papírjait kölcsönözze a soha meg nem történt balesetekhez.

A román biztosító a 20 millió forintos kárigénynek csak egy részét fizette ki, mert időközben csődbe ment. A Grup AS kárán okulva az Atlassib biztosító is felülvizsgálta a magyarországi kárigényeket, s három csalásra bukkantak az ellenőrök. Ezek után a Metropol és az Asirag biztosító társaságnál is sürgősen elővették az elmúlt év magyarországi aktáit - írta a Jurnalul National.