Rossz a Balaton sajtója és a Paksi Atomerőműből érkező hírek elbizonytalaníthatják a német és az osztrák vendégeket, ezért a tavalyinál is rövidebb és rosszabb szezon várható a Balatonnál - nyilatkozta a Népszabadságnak Baldauf Csaba, a Magyar Szálloda Szövetség Balatoni régiójának elnöke.

A tó alacsony vízállásáról és a magas árakról szóló hírek elbizonytalanítják a vendégeket: az év első három hónapjában - Hévízzel és Zalakarossal együtt - csaknem 6 százalékkal kevesebb vendég érkezett a tóhoz, és a szobafoglalások száma is csökkent tavalyhoz képest - mondta Baldauf Csaba.

A szakember szerint még ennél is súlyosabb probléma, hogy Siófok kivételével nem kezdődött érdemi fejlesztés a tó partján, vagyis a befektetők nem látnak fantáziát a balatoni idegenforgalomban.

A Balaton számára komoly konkurenciát jelent a horvát tengerpart, de Tóth Béla, a Balatontourist marketingigazgatója szerint a külföldi nyaralás nem olcsóbb a hazainál. Az igazgató számításai szerint egy négytagú család Horvátországban 44,6 euróért, a Balatonál pedig 30 euróért vacsorázik meg átlagosan.