Történelmi csúcsot ért el a dollárral szemben az euró árfolyama kedden: az európai közös fizetőeszköz jócskán meghaladta 1999-es kibocsátási értékét - amit három napja ért el - és nap közben elérte az 1,1923 dolláros szintet is. A gyenge dollár azonban nem kedvez az európai exportőröknek, és jelentősen csökkenti a magyar jegybank tartalékállományát is.

 

Az elemzők szerint nincsenek egyensúlyban az euró további erősödése és gyengülése irányába ható okok, rövid távon azonban a befektetők döntését az amerikai, illetve európai pénzügyi vezetők nyilatkozatai befolyásolják, írta a Napi Gazdaság. A mostani erősödést is az amerikai kormányzat újkeltű "gyenge-dollár" politikája idézte elő: John Snow amerikai pénzügyminiszter már többször elmondta, hogy a Bush-adminisztráció nem tartja ideálisnak az erős dollárt, és a gyengébb fizetőeszköztől az export felfutását reméli. Az európai vezetők nyilatkozataiból pedig az derül ki, hogy nem aggódnak a közös fizetőeszköz erősödésétől.

Mindkét gondolatnak akadnak ellenzői: Soros György magyar származású milliárdos amerikai üzletember egyenesen badarságnak, elhibázott koncepciónak nevezte John Snow kijelentéseit, és dollár-eladásokba kezdett. Az európai tőkepiacokon a befektetők pedig nem osztják azt az Európai Központi Bank (ECB) által is képviselt nézetet, hogy az euró/dollár árfolyam nem okoz gondot az exportőröknek: az aggodalom miatt a Stoxx európai vezető részvényeket tömörítő tőzsdemutató kéthavi mélypontra került kedden.

Több negatív tényező itthon is

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) számára is rejt veszélyeket a dollár gyengülése: az MNB keddi deviza-középárfolyama szerint egy dollár 206,61 forint volt, ami öt éve nem látott szint. A gyenge dollár miatt jelentősen csökken a jegybank tartalékállománya, mivel a banki tartalékok 10 százaléka (kb. 1 milliárd eurónyi összeg) dollárban van. Az amerikai fizetőeszköz 10 százalékos leértékelődése tehát automatikusan 10 millió euróval csökkenti a tartalékállományt. Ráadásul a dollár gyengülése nem csökkenti a magyar állam devizaadósságát - ami 10 milliárd euróra tehető - mert a jegybank lefedezi a dollár árfolyamváltozásából adódó kockázatokat, mondta a Napi Gazdaságnak Barcza György az ING Banktól.

A dollár gyengülésének talán egyedül az inflációs hatás mérséklődése köszönhető, az olcsóbban beszerzett olaj ugyanis csökkenti az üzemanyagok árát. Rövid távon a gyenge dollár folyó fizetési, illetve a külkereskedelmi mérlegre gyakorolt hatása is kedvező, hogy az olajért kevesebbet kell fizetni, azonban hosszú távon romlik Magyarország nemzetközi versenyképessége, és az erős euró visszavetheti az Európai Uniós fellendülést. Soros György éppen ezért nevezte az amerikai gyenge dollárt ösztönző politikát "kopaszd meg a szomszédod" taktikának.