775 millió volt a legnagyobb bevallott jövedelem

Tavaly az átlagos összevont jövedelem 14 százalékkal 1,114 millió forintra emelkedett az önbevallást benyújtók adatai alapján, míg az átlagos adóteher ennél kisebb mértékben, 11 százalékkal 667 milliárd forintra nőtt. Az adóbevallások alapján a legnagyobb jövedelem 775 millió forint volt.

Vámosi-Nagy Szabolcs, az APEH elnökhelyettese az adóhivatal csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: az átlagos adóterhelés tavaly 22,6 százalék volt, ami 1 százalékponttal kevesebb az egy évvel korábbinál. Ez jórészt annak is köszönhető, hogy jelentősen, 27 százalékkal nőttek az igénybe vett adókedvezmények, amelyek összege 160 milliárd forintot tett ki. Ezen belül a lakáshitelre felvett adókedvezmények összege megháromszorozódott, és12 milliárd forintot tett ki. A családi kedvezmények mértéke tavaly 45 milliárd forint volt.

Az elnökhelyettes arról is beszámolt, hogy az önbevallások alapján tavaly a legmagasabb jövedelem Magyarországon 755 millió forint volt, míg az első száz legmagasabb jövedelemmel rendelkezők közé minimum 79 millió forintos éves jövedelemmel lehetett bekerülni.