Két lépcsőben 38 órára kívánja csökkenteni a heti munkaidőt a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ). Ha a nyár folyamán sikerül megegyezni az Országos Érdekegyeztető Tanáccsal, akkor a kormány még az ősszel a Parlament elé terjesztheti a munka törvénykönyvének módosítását.

Amennyiben még az idén elfogadja az Országgyűlés a módosító javaslatot, akkor - az MSZOSZ javaslata szerint - 2004. január elsejétől 39 órára, és 2006 január elsejétől pedig 38 órára csökkenhet a heti munkaidő. Kordás János, az MSZOSZ alelnöke felhívta a figyelmet arra, hogy az EU tagállamai közül például Németországban már a heti 35 órás munkaidő bevezetése szerepel a napirenden.

A szakszervezeti szövetség számításai szerint egy magyar munkavállaló átlag száz órával dolgozik többet mint uniós kollégája, ezért a heti munkaidő csökkentése mellett még egy fizetett szabadnapot is be kellene vezetni. Az MSZOSZ javaslata szerint december 24-ét kellene fizetett szabadnappá nyilvánítani, így a karácsony szentestéjét megelőző napot a munkavállalók a családjukkal tölthetnék.