Amerikai támadás az online kaszinók ellen

Az amerikai képviselőház döntése alapján nem lehet majd hitelkártyával fizetni az internetes kaszinók honlapján. A kongresszus szavazásra bocsátotta a kérdést szerdán, és a döntés annak reményében született, hogy ezzel visszaszorítható lesz az utóbbi időben elburjánzott offshore cégek zöme.

Törzsi kaszinók
Az indián törzsek számára 1998-ban az indián szerencsejáték törvény (Indian Gaming Regulatory Act) elfogadásával vált lehetővé, hogy a rezervátunok területén kaszinókat hozzanak létre. Az 557 rezervátum 33%-án létezik szerencsejáték. A teljes bevétel 6 milliárd dollár körüli, a tiszta nyereség meghaladja az 1 milliárd dollárt. A bevételek bizonyos százalékát (helyenként változó) a törzs tagjai között osztják szét, a rezervátumokon kívül élők is kapnak. Ez esetenként több ezer dollár is lehet havonta. A maradékot a közösségi létesítmények fejlesztésére költik. A korábban 30 százalékos munkanélküliség az indiánok körében a kaszinók létrehozásával gyakorlatilag megszűnt.Indián kaszinók

Az új rendelet heves vitákat váltott ki: a szerencsejátékot ellenzők azt kifogásolják, hogy az elfogadott törvénytervezet értelmében továbbra sem tilos hitelkártyával lottózni, illetve lóversenyre fogadni a világhálón, hiszen ezek jelentős bevételt jelentenek sok állam számára, írta a BBC News.

A rendeletet a szenátusnak még ratifikálnia kell, és megfigyelők szerint addig még szigorodhat. A szenátus bank- és pénzügyi bizottsága már folytat meghallgatásokat az ügyben, de még nem tűzte ki a törvénytervezet plenáris vitájának időpontját.

A legjobb üzlet

A szerencsejáték 400 milliárd dolláros üzlet az USA-ban. Az amerikaiak többet költenek szerencsejátékra, mint mozira, könyvekre, látványosságokra és zenére együttvéve. 1995-ban az amerikaiak 40 milliárd dollárt hagytak a "ház" kasszájában.

Az internetes - és hagyományos - szerencsejáték 40 százaléka államilag ellenőrzött az Egyesült Államokban. Az offshore társaságok ellen viszont nem tud fellépni a kormányzat. Az ilyen kaszinók száma meghaladja az 1500-at, és az Egyesült Államokból befolyó bevételük több mint 2 milliárd dollár.

A törvényhozók már régóta fogalmazzák az új szerencsejátékokra vonatkozó törvényt, amely a téma összetettsége miatt okoz gondokat: az USA-ban ugyanis szövetségi, állami és törzsi szinten irányított a szerencsejáték. A most kongresszusi szinten elfogadott rendelet a hitelkártyás fizetéseket (és más pénzátutalási módszereket) tiltja meg, amivel gyakorlatilag ellehetetlenítik az offshore társaságok helyzetét az USA-ban.

Forrás: [origo]
Szerencsejáték megoszlása az USA-ban

Az ellenzők szerint viszont az új törvény az állami szinten engedélyezett szerencsejáték-szabályozásnak is zsákutcát jelent: a tervezet ugyanis engedélyezné a szövetségileg legálisan dolgozó bukmékereknek, hogy működésüket olyan államokra is kiterjesszék, mint a mormon Utah, ahol tiltott mindennemű szerencsejáték. Egyesek szerint az új rendelet csupán a szövetségi rendszer hatalmának kiterjesztését jelenti, és emellett azoknak az államoknak kedvez, amelyek komoly bevételhez jutnak a fogadások révén, és amennyiben a felsőház is megszavazza a törvényt, kilátásuk lesz az eddig offshore cégekhez vándorolt 2 milliárd dollár egy részének megszerzésére is.