Elvetették az amerikai médiapiac liberalizálását

Az amerikai szenátus kereskedelmi, tudományos- és szállításügyi bizottsága csütörtökön elvetette az amerikai hírközlési piacot felügyelő Szövetségi Távközlési Bizottság (FCC) június 2-án hozott döntését a tulajdonlási szabályok enyhítéséről, amely zöld utat adott a televíziók, rádiók és a lapok további koncentrációjának.

A bizottság a demokrata és republikánus tagok szavazatával törvényjavaslatot fogadott el a régi szabályozás visszaállításáról.

Az FCC öt tagja közül három a szabályozást lazítására szavazott, megszüntetve a tulajdonosi befolyás néhány korlátját a televízió és rádióállomások, és a napilapok piacán. Az FCC két demokrata tagja ellenezte az enyhítéseket, amelyek egyebek között lehetővé teszik, hogy egy tévétársaság helyi állomások vásárlásával részesedését az országos televíziós nézőközönség körében az eddig engedélyezett 35 százalékról 45 százalékára növelje.

Michael Copf, az FCC egyik demokrata párti tagja úgy vélte, a szenátusi bizottság szavazása narancs kódjelű figyelmeztetés, amely mindenkit a médiákra leselkedő veszélyekre int.

A szabályok enyhítése a bírálók szerint felvásárlásokat és összeolvadásokat indít el, ami korlátozni fogja a vélemények sokszínűségét és elszegényíti a műsorkínálat. Az 1934-ben létrehozott FCC független szabályozó hatóság, amely a kongresszusnak tartozik felelősséggel.

KAPCSOLÓDÓ CIKK