Korábban zárhat a frankfurti tőzsde

A frankfurti értéktőzsde kilátásba helyezte, hogy korábban bezárja napi kereskedését. A kezdeményezés az intézményi befektetőknek kedvezne, de a kisbefektetők nem örülnek. A Deutsche Börse vezetésére a külföldiek fejtenek ki nyomást.

Frankfurtban a kereskedés jelenleg este nyolcig tart, ezzel a Deutsche Börse a legtovább nyitva tartó értékpapírpiac Európában. A hosszú nyitva tartást három évvel ezelőtt vezették be, a dotkom-robbanás csúcspontján, hogy a befektetők jobban tudjanak reagálni a Wall Street-i kereskedésre.

Az IT-szektor robbanásszerű növekedésének már leáldozott, és a kereskedők szerint az intézményi befektetők délután fél hatkor rendszerint befejezik az ügyleteiket, írta a BBC News. Ezután már csak néhány kisebb üzlet születik, az is a lakossági befektetőknél. A nagyobb cégek pedig már nem hajlandók kifizetni a kései kereskedés vonzatait, a személyzetet és a tranzakciós díjakat.

A Deutsche Börse szóvivője éppen a fenti okok miatt nyilatkozott úgy a Reutersnek, hogy a frankfurti vezetés komolyan fontolgatja a korábbi zárás lehetőségét. Ezzel a frankfurti kereskedés nem sokkal a londoni, párizsi és milánói után fejeződne be. A szóvivő szerint a vezetésre leginkább a külföldiek fejtenek ki nyomást a korábbi zárást követelve.

KAPCSOLÓDÓ CIKK