Órák, villák, autómobilok - a pénz mutatói

Ha valaki a számítógépek között akarja megtalálni az "ennél feljebb már nem mehetünk, drága uram" kategóriát, akkor az első útja mindjárt egy Sony termékeket forgalmazó boltba kell hogy vezessen. A GRX-616SP jelzésű csúcsgép ára 100 forint híján egymillió forint, amire még rájön a 25 százalékos áfa, így összesen 1 249 875 forintot kell a pénztárnál hagyni.

Forrás: Üzleti Negyed

Nem sokkal olcsóbb a Sonynál az Apple hordozható számítógépe, a PowerBook G4, amelyért 1 198 250 forintot kér el forgalmazó (Fotexnet). Ennyi pénzért 17 collos LCD kijelzőt, 1 GHz-es processzort, DVD és CD írót és olvasót, 60 GB-os merevlemezt, 512 MB-nyi memóriát és még számtalan egyéb kiegészítőt vihetünk haza egy csinos laptop formájában. Akit nem vágott földhöz a számítógép ára, további kiegészítőkkel és bővítési lehetőségekkel tuningolhatja az aktatáskányi értéktárgyat, így bőven 1,5 millió forint fölé is kúszhat a végösszeg.

Titánból mobil

Hol vannak már azok az idők, amikor egy aktatáskányi mobiltelefonnal elismerő pillantásokat lehetett begyűjteni tárgyalásokon vagy a teniszpályák szélén. Napjainkban, mikor az összes technikai berendezés drasztikus zsugorodáson megy keresztül, a mobilok méretének egyedül csak az emberi kéz mérete szab határt, ezért a tervezők a még éppen használható legkisebb méretbe próbálnak minél többféle funkciót belezsúfolni. A mobiltelefonok prémiumkategóriájában már rég nem a méretcsökkentése szabja meg a fejlődést, hanem a felhasznált anyagok kiszélesítése és a szolgáltatások, extrafunkciók növelése. Szinte az összes nagyobb mobilgyártó képviselteti magát ebben a kategóriában, sőt egyes cégek még külön leányvállalatokat is létrehoztak az extra igények kielégítésére.

Forrás: [origo]
bőrkötésben vagy lekrómozva kapható a limitál kiadású Motorola

A világ legnagyobb mobilgyártójának számító Nokia Vertu márkanéven árulja az exkluzív arany, platina és egyéb nemesfémekbe burkolt, kézzel készített mobiljait, természetesen olyan áron, ami garantálja, hogy ne váljon tömegcikk a csilingelő ékszerekből. Az amerikai Motorola is felismerte, hogy a vásárlók egy bizonyos rétege hajlandó pluszpénzt áldozni egy olyan telefonért, ami többet tud, más anyagból készül vagy éppenséggel ritkább, mint a hagyományos maroktelefonok. A mobilcég legújabb "őrülete" egy limitált kiadású készülék, amit a Harley-Davidson 100 éves fennállásának a tiszteletére dobtak piacra - a stílusnak megfelelően - bőr vagy krómozott kivitelben.

Forrás: [origo]

Sajnos a magyar piac kicsinysége és árérzékenysége miatt a gyárak és szolgáltatók nem jelennek meg a legexkluzívabb termékeikkel, ezért a hazai felső tízezer csupán egy titánborítású telefonnal vigasztalódhat. A Nokia 8910i telefonja gyakorlatilag az egyetlen Magyarországon kapható prémiumtelefon, amely nem a szolgáltatásaival, hanem a megjelenésével és exkluzívitásával kíván hódítani. A titánborítású készüléket fekete, illetve titánszürke színben lehet megvásárolni 355 000 forintos áron - a legnagyobb hazai mobilszolgáltató listaára szerint -, de természetesen előfizetéssel, illetve egyéb akciókkal párosítva olcsóbban is hozzá lehet jutni a Nokia által szerényen csak "mesterműnek" nevezett telefonhoz.