Jelentősen esik a menzák népszerűsége

Vágólapra másolva!
Idén a lakosság csupán egynegyede étkezik több-kevesebb rendszerességgel üzemi étteremben vagy menzán, míg két évvel ezelőtt egyharmaduk fogyasztott ilyen vendéglátóipari egységekben, áll a GfK Piackutató Intézet felmérésében.
Vágólapra másolva!

A munkahelyi-iskolai étkezés szinte drámai mértékben visszaesett, az intézet közleménye szerint. Míg 1989-ben a válaszadók 52 százaléka az üzemi vagy iskolai konyhán evett, addig az idén a 30 éves és idősebb dolgozók körében a felénél is kevesebben étkeznek munkahelyi ebédlőben, állapítja meg a tanulmány.

A kutatás szerint az idén a válaszadók 19 százaléka hetente többször étkezik munkahelyén, iskolában, míg 1999-ben ez az arány 26 százalék volt. Nem változott, továbbra is 7 százalék az alkalmanként üzemi konyhát választók aránya, míg az 1999-es 67 százalékos szintről az idén 74 százalékra nőtt azok száma, akik soha nem fogyasztanak menzán.

A felmérésből kiderül az is, hogy a felnőttek 54 százaléka sohasem látogat hagyományos éttermekbe, vendéglőkbe, ez az arány 1999-ben 59 százalék volt. A válaszadók 34 százaléka ritkán választja a hagyományos éttermeket, vendéglőket, 1999-ben ez az arány 30 százalék volt.

A piackutató szerint nő majd az étterembe járók aránya

A magyarok szalonnát esznek müzli helyett/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20030526amagyarok.html

A válaszadók 12 százaléka havonta legalább egyszer ilyen vendéglátóipari egységekben étkezik, négy évvel ezelőtt 11 százalékos volt az az arány. A havi nettó 200 ezer forintnál nagyobb jövedelmű háztartásban élők 39 százaléka legalább két-három havonta étkezik vendéglőkben, éttermekben. A GfK szerint a vásárlóerő várható növekedésével az elkövetkező években érzékelhetően többen járnak majd hagyományos étterembe vagy vendéglőbe.

A piackutató intézet szerint hasonló trend figyelhető meg a gyorséttermek piacán. A legalább alkalmanként gyorsétteremben étkezők aránya 38 százalékra nőtt az idén. Itt is a 20-29 évesekből áll a legmegbízhatóbb fogyasztói kör: közülük majdnem minden második megkérdezett havonta legalább egyszer gyorsétteremben étkezik. A felmérés szerint a havi nettó 150 ezer forintnál nagyobb jövedelmű háztartásokban élők egyharmada minimum két-három havonta egyszer gyorsétteremben étkezik.