Duisenberg bírálja a német büdzsétervet

23,8 milliárdos deficittel számol a 2004. évi német költségvetés, amelynek tervezetét csütörtökön ismertette Berlinben Hans Eichel pénzügyminiszter. A közzétett tervet máris súlyos kritikával illette Wim Duisenberg, az Európai Központi Bank elnöke, aki a monetáris uniós egészére kiható destabilizációs hatásoktól tart - írja a Világgazdaság.

Az idei évre 18,9 milliárd hiányt terveztek, de Eichel a legutóbbi, csalódást keltő adóbecslés után jelezte, hogy valószínűleg nem tudják tartani az előirányzatot. Németországban ősszel pótköltségvetésre számítanak, s arra, hogy a valódi hiány a 30 milliárd eurót is elérheti.

Eichel jövő évi tervezetében 24,8 milliárd eurót irányzott elő beruházásokra, 1,9 milliárddal kevesebbet 2003-hoz képest. Az összkiadások 251,2 milliárd eurót tennének ki, ami 2,3 százalékos emelkedést jelent a még érvényben lévő költségvetés megfelelő tételével összehasonlítva. A német pénzügyminiszter derűlátóan két százalékos gazdasági növekedést vett alapul jövőre.

Wim Duisenberg, az Európai Központi Bank elnöke a ZDF televíziónak nyilatkozva bírálta Eichel tervezetét, nevezetesen a belső eladósodás növekedését. Szerinte a németek akkor növelik a hiányt, amikor azt éppen csökkenteni kellene. Duisenberg elhárított minden, a monetáris politikát érintő bírálatot, mert, mint rámutatott, Németországban legutóbb 1876-ban voltak ilyen alacsonyak a kamatok.

A pénzügyminiszteri tervezet minden társadalmi réteg számára terheket helyez kilátásba: állami juttatások, szubvenciók megkurtítását, vagy törlését. A jövő évben esedékes nyugdíjemelést például fél évvel elhalasztanák.

KAPCSOLÓDÓ CIKK