A vártnál kisebb a folyómérleg-hiány

Az első negyedévben 849 millió euró volt a folyó fizetési mérleg hiánya, mintegy 140 millió euróval kevesebb, mint az első három hónapra közölt adatok alapján adódó deficit volt - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn.

Az MNB közlése szerint a szezonális hatások kiszűrésével számított hiány kisebb, mint az előző negyedévben volt, ezzel a deficit korábbi három egymás követő negyedévben tapasztalt gyors növekedése megtört. Tavaly az első negyedévben a folyó hiány 480 millió eurót tett ki.

A jegybank közlése szerint az előző negyedévhez képest a reálgazdasági tranzakciók mérlegében keletkező hiány csökkent, amelyben az áruforgalom egyenlegének javulása a meghatározó. A szezonális hatásoktól megtisztítva a szolgáltatások egyenlege is javult kismértékben az előző negyedévhez képest.

Az első negyedévben az áruforgalom egyenlege 574 millió euró hiányt mutatott, míg 2002 utolsó negyedévében a deficit 994 millió euró volt, a tavalyi év első három hónapjában mért 458 millió eurós hiány után.

Az áruforgalom egyenlegének előző negyedévhez képest bekövetkezett javulásában az export szezonális hatásoktól megtisztított növekedése a meghatározó, a behozatal az előző negyedévi szinten maradt. Hosszabb időszakot tekintve az import növekedési trendje az utóbbi két évben enyhén emelkedő, míg a kivitelé bizonytalan - áll az MNB közleményében.

A szezonálisan megtisztított adatok szerint az export értéke 9,241 milliárd eurót, míg az import 9,816 milliárdot tett ki az első negyedévben. Az előző negyedévhez képest ez 3,3 illetve 0,09 százalékos javulás.

A jegybank közlése szerint a szolgáltatásokon belül lassult az idegenforgalom egyenlegromlása. Az idegenforgalom egyenlege az első negyedévben 160 millió euró volt, 2002 negyedik negyedévében 297 milliót, a júliustól szeptemberig tartó időszakban pedig 611 millió euró volt.

Az idei év első negyedében a nem adóssággeneráló finanszírozás formájában megjelenő tőkemozgások egyenlege 65 millió euró kiáramlást mutatott. A pénzben, tulajdonosi részesedés formájában megvalósuló közvetlen tőkebefektetések 277 millió eurós negatív értéke a magyar befektetők 355 millió euró külföldre irányuló és a külföldi befektetők 79 millió euró Magyarországra irányuló tőkebefektetésének eredményeként alakult ki.

Nőtt az ország devizaadósság

Az ország devizában fennálló nettó adóssága 5 milliárd euró volt az idén az első negyedév végén, szemben a 2002. negyedik negyedévi 4,2 milliárd euróval - közölte az Magyar Nemzeti Bank hétfőn.

A nemzetgazdaság devizában fennálló bruttó adósságállománya - tulajdonosi hitelek és forint értékpapírok nélkül - 2003. március végén 26,6 milliárd euró volt, szemben a 2002. december végi 24,8 milliárd euróval - derül ki a jegybank honlapján közzétett adatokból.