Csökkentek az ipari termelői árak

Az ipari termelői árak májusban 0,5 százalékkal mérséklődtek az előző évhez képest, és 0,6 százalékkal maradtak el az idén áprilisitól - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az ipari termelői árak 0,5 százalékos esése a belföldi értékesítési árak 2,7 százalékos növekedésének, és az exportértékesítési árak 3,1 százalékos csökkenésének az eredménye.

Az ipar termelői árai áprilisban 0,7 százalékkal csökkentek egy hónap alatt, és 0,1 százalékkal nőttek a tavaly áprilisihoz képest.

2003 májusában az ipari termelői árak az áprilisihoz hasonlóan tovább mérséklődtek, az előző havinál 0,6 százalékkal alacsonyabb szinten alakultak ki. Ezen belül a belföldi értékesítésben 0,5 százalékos, a forintban mért exportértékesben 0,6 százalékos árcsökkenést mért a statisztikai hivatal.

A belföldi értékesítés májusi árszintjét a feldolgozóipari ágazatok átlagosan 0,8 százalékos árcsökkenése, valamint a villamosenergia, gáz-, gőz- és vízellátás ágazatban mért 0,6 százalékos emelkedés határozta meg.

A feldolgozóipari ágazatok május havi árváltozása 0,7 százalékos áremelkedés és 7,6 százalékos árcsökkenés között alakult. A feldolgozóiparon belül meghatározó élelmiszer-ipari árak 0,4 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint egy hónappal korábban annak ellenére is, hogy néhány területen 1-3 százalék közötti árnövekedés következett be (pl. növényi olaj gyártása; kenyér, friss tésztaféle gyártása; tartósított lisztesáru gyártása). Ezeket a növekedéseket azonban a főként eső élelmiszer-ipari ármozgások lefelé korrigálták. Legerőteljesebben a húsfeldolgozásban csökkentek az árak.

A vegyipari ágazatokat hektikus ármozgások jellemezték. Míg a kőolaj-feldolgozásban 7,6 százalékkal lettek kisebbek az árak, a vegyi anyagok és termékek árszintje átlagosan 0,5 százalékkal nőtt, a gumi- és műanyag termékek árai pedig gyakorlatilag tartottak voltak. Összességében a vegyipari árak 3,2 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint egy hónappal korábban.

A forintban mért exportértékesíti árak májusban az előző hónaphoz képest mérsékeltebb ütemben, 0,6 százalékkal csökkentek. Az átlagosnál nagyobb mértékű volt az áresés a vegyipari ágazatokban (4,1 százalék), elsősorban a kőolaj-feldolgozás termékeinél (10,5 százalék). A múlt havi közel 2 százalékos árcsökkenéssel szemben az élelmiszer-ipari termékek árai májusban gyakorlatilag nem változtak. Az ipari kivitelt meghatározó gépipari ágazatok árai mindössze 0,2 százalékkal maradtak el az áprilisitól.