A kormánynak nincs árfolyamcélja rövid távra

A kormánynak, a közelmúltban történt piaci felfordulás ellenére, nincs árfolyamcélja rövidtávra - írta László Csaba pénzügyminisztert idézve a Reuters hírügynökség. A miniszter szerint a jövőben még fontosabb lesz a kormányzat és a jegybank együttműködése.

Nem akarunk követni árfolyamcélt, a 250-260 forint az euróhoz képest közép- és hosszú távra vonatkozik - mondta a szaktárca vezetője. László Csaba szerint a forint közép-, illetve hosszabb távon bizonyára megszilárdul ebben a sávban. Később azonban a kormányzat meg fog állapítani árfolyamcélt, és az mindenkinek fontos lesz a felkészülés érdekében, tette hozzá László Csaba.

A tavalyi 3,3 százalék után a magyar gazdaság várhatóan 3,5 százalékkal növekszik az idén és jövőre, az államháztartási hiány jövőre várhatóan a GDP 3,5 százaléka lesz az idénre várt 4,5-5,0 százalék után - mondta a Reutersnek a pénzügyminiszter. Idénre a hiánycél eredetileg 4,5 százalék volt, de a kismamák jövedelempótló támogatása miatt a kiadások 30 milliárd forinttal nőnek, mondta László Csaba, aki szerint a kormány változatlanul el van kötelezve a költségvetési célok iránt.

A miniszter szerint szigorú jövedelempolitikát kell folytatni, és még fontosabb lesz az együttműködés a Magyar Nemzeti Bankkal. A pénzügyminiszter elmondta, hogy a jövő évi költségvetés tervezete szerint a kiadások 7 százalékkal nőnek. Az inflációs előrejelzésekhez képest ez elég nagy növekedés, amelyet részben a jövő májusi EU-csatlakozás költségei okoznak, mondta László Csaba. A bevételek növekedése azonban lehetővé fogja tenni a hiány csökkentését, a GDP 1,0-1,5 százalékára - idézte a minisztert a Reuters.