Putyin figyelmeztethette a Jukosz-vezért

Túl közel került a politikához Mihail Hodorovszkij Jukosz-vezér, amit az elnök nem tűr tovább - vélik orosz lapok Platon Lebegyev, a legnagyobb Jukosz-részvényes letartóztatása után. Elemzők szerint az ügy ismét elbizonytalaníthatja a külföldi befektetőket.

Forrás: MTI
Mihail Hodorovszkij

A leggazdagabb oroszt, Mihail Hodorovszkijt, a Jukosz vezetőjét is kihallgatta az ügyészség csütörtök este, miután egy nappal korábban lopás gyanújával őrizetbe vették üzlettársát és bizalmasát, Platon Lebegyevet - adta hírül a BBC. Az ügyészség ugyanekkor azt is bejelentette, hogy őrizetbe kívánják venni a Jukosz két másik csúcsvezetőjét is: egyiküket gyilkossággal, másikukat sikkasztással vádolják.

Kihallgatása után Hodorovszkij közölte: jogszerűtlennek tartja társa őrizetbe vételét, amely ellen hivatalosan is tiltakozni fog, és egyelőre nem hagyja el Oroszországot. Hozzátette: a letartóztatás nem érinti a Jukosz és a Szibnyefty bejelentett fúzióját, melynek nyomán az egyesült cég a világ negyedik legnagyobb olajtársaságává válik.

 

Az elnök nem tűri a beleszólást a politikába

Míg az állami tulajdonú tévétársaságok csak a hír közlésére szorítkoztak, addig a független lapok megkérdőjelezték a letartóztatás indokait - írja a BBC. Úgy vélik, valójában Putyin elnök figyelmezteti Hodorovszkijt azért, mert túl közel került a politikához: néhány hónappal ezelőtt az üzletember ugyanis két, jelenleg ellenzéki liberális pártot biztosított támogatásáról a decemberi parlamenti választásokon. A Jabloko és a Jobboldali Erők Szövetsége támogatásán túl arról is pletykáltak Moszkvában, hogy a 40 éves milliárdosnak államfői ambíciói vannak.

Elemzők emlékeztetnek, hogy hatalomra kerülése óta Putyin kemény eszközökkel lép fel a Jelcin-érában döntő politikai befolyással rendelkező oligarchák ellen: Borisz Berezovszkij és Vlagymir Guszinszkij már hosszú ideje külföldről kénytelen követni az orosz politikai és üzleti élet eseményeit. Eltávolításuk óta állítólag hallgatólagos megállapodás kötetett, amely szerint az oligarchák üzleti ügyeit az állam nem korlátozza addig, amíg nem szólnak bele a politikába. Most a független orosz hírelemzők többsége úgy látja, hogy a Kreml példát statuál, és megbünteti az egyezség megszegőit.

Visszatérhet a gazdasági bizonytalanság

A Jukosz a legjobban vezetett és a leginkább átlátható gazdálkodású orosz cégnek számít, de a váratlan letartóztatás megrendítette a piac bizalmát: a cég részvényeinek árfolyama 6 százalékkal zuhant, vagyis a társaság piaci értéke órák alatt kétmilliárd dollárral csökkent. A veszteségnek mindössze az szabott határt, hogy a Jukosz részvényeinek csak kisebb részével kereskednek a börzén.

Az ügy emlékezteti a befektetőket, hogy Oroszországban mennyifajta bizonytalanságra kell számítaniuk, pedig az utóbbi időben már kezdték elfelejteni, mit is jelent a többletkockázat - nyilatkozta Sztyejen Dasejszkij, az Aton brókercég elemzője.

KAPCSOLÓDÓ CIKK