A jegybank szerint stabilizálódik a forint árfolyama

A jegybank kamatemeléseit követően megkezdődött a hozamok és a forintárfolyam stabilizálódása, ezért a Monetáris Tanács - a piaci várakozásokkal összhangban - változatlanul hagyta a jegybanki alapkamatot.

A Monetáris Tanács az irányadó kamatláb 9,50 százalékos szintje mellett a piaci hozamok és a forintárfolyam ingadozásának további csökkenésére számít. A kiszámíthatóbbá váló hozam és árfolyam-alakulás mellett a magyar állampapírok kínálta befektetési lehetőség vonzóbb lehet, ami az árfolyam fokozatos erősödését eredményezheti - áll a jegybank hétfőn kiadott közleményében.

Csökkenő tartalékok

A jegybank azt is közölte, hogy Magyarország nemzetközi tartalékainak értéke június végén 10,852 milliárd euró volt, 35 millió euróval kevesebb a május véginél. A jegybanki tartalék értéke június végén 932 millió euróval haladta meg a 2002 december végi szintet és 576 millió euróval a tavaly júniusit.

Az ország devizában fennálló nettó adóssága - tulajdonosi hitelek és forint értékpapírok nélkül - 5 milliárd euró volt az idén az első negyedév végén. A nettó adósság tavaly év végén 4,2 milliárd euró volt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK