60 milliárd az aszálykárok enyhítésére

Az aszály okozta károk enyhítésére 60 milliárd forintot különít el a kormány a mezőgazdasági termelők számára - jelentette be Medgyessy Péter Hernádon tartott sajtótájékoztatóján a kormánydöntés eredményét ismertetve. Az elkülönített összegből 50 milliárdot kedvezményes lejáratú hitel formájában juttatnak a gazdáknak, 10 milliárd forint pedig vissza nem térítendő támogatás.

A 60 milliárd forintból 50 milliárd forintot kedvezményes lejáratú hitel formájában juttatnak azoknak az üzemeknek, gazdáknak, amelyeknél/akiknél a hozamkiesés - az elmúlt három év termését alapul véve - meghaladja a 20 százalékot. 10 milliárd forintot pedig vissza nem térítendő támogatásként kaphatnak azok, akiknél a kár mértéke 30 százalék feletti.

Mindez a szántóföldi, a szőlő- és gyümölcságazatot érinti, valamint az erdőtelepítőket, a fólia alatt növényt termesztőket és a halászati ágazatot.

A kormány döntése szerint a károk mérséklésére termelőegységenként maximum 250 millió forint hitel vehető fel öt év futamidővel, egy év türelmi idővel. A hitel kamattámogatással párosul, ami a jegybanki alapkamat 70 százaléka. A kamattámogatás igénylésénél nem kizáró ok a lejárt köztartozás. A hiteleknél hektáronként 3000 forint előleg kifizetésére van lehetőség, amit a betakarítás után a tényleges kártételek elszámolását követően kell majd bekalkulálni az összegbe.

A kárenyhítő támogatások szabályozásának részleteit a földművelésügyi és a pénzügyi tárca közösen a következő tíz napban dolgozza ki. Ezt követően az érintettek a megyei földművelésügyi hivatalokhoz, illetve a falugazdászokhoz fordulhatnak igényükkel.

KAPCSOLÓDÓ CIKK