A gyengébb forint ellenére nő az utazási kedv

A forint hektikus árfolyamingadozása nem hatott az utazási kedvre: júniusban az utazási irodák adatai szerint hirtelen megnőtt a külföldi utazásra jelentkezők száma. Az utazási irodák többsége gyengébb forint árfolyam mellett is garantálja a megadott árakat.

A repülőjegyek értékesítésében vezető hazai utazási iroda, a Vista vezetője, Kurucz János a Népszabadságnak elmondta, hogy a forint gyengülése ellenére nem drágultak a szolgáltatásaik, mert a forintban közölt árakat a cég az euró 265 forintos árfolyamáig garantálja. A turisták pénztárcáját a külföldi vásárlásokkor érinti az euró forinthoz viszonyított drágulása.

A Tensi utazási iroda igazgatója, Boros József elmondta, hogy a Tensi sem változtatott a katalógusban megjelent árain. Mindkét cég vezetője arról számolt be, hogy júniusban jelentős mértékben megnőtt a külföldi utazásokra jelentkezők száma. A Vista múlt hónapban rekordot is döntött: 700 millió forintért adtak el jegyet, ami 10 százalékkal haladja meg a tavalyi mértéket. A Vista adatai alapján az derül ki, hogy az emberek lényegesebben többet utaznak, de takarékosabban.

A Magyarországra utazók esetében sem nagyon mérvadó a forint árfolyama, Kurucz János szerint. Akik ide utaznak, erről jóval korábban döntöttek, semmint, hogy a hazai fizetőeszköz meggyengült volna, de a holland vagy libanoni átlagembernek amúgy sincs fogalma a forint árfolyamának néhány százalékos változásáról, mondta a napilapnak Kurucz János.

A Magyar Turizmus Rt.-nek erről más a véleménye: a társaságot Németországban, Hollandiában és Ausztriában képviselő Erdei János naponta adja át folyamatosan a forint árfolyamával kapcsolatos jelentéseket a három ország vezető hírügynökségeinek. Abban bíznak ugyanis, hogy a helyzet ismerete növeli az érdeklődést a magyarországi túrák iránt. Jelenleg azonban Németországból az idén nem várható a tavalyinál több turista, mondta Erdei János.

KAPCSOLÓDÓ CIKK