A tiszta forrás miatt drágák a sulinetes gépek

Ha valaki összehasonlítja a pályázaton nyertes forgalmazók sulinetes konfigurációit, az egyéb nem Sulinet-programban kínált gépekével, könnyen arra az eredményre jut, hogy 10-20 ezer forinttal is drágábban kínálja ugyanaz a kereskedő az "akciós gépeket". Hasonló eredmény kapunk, ha részegységenként próbáljuk megvenni a sulinetes konfigurációt ugyanabban a boltban: az árkülönbözet itt is tízezrekben mérhető.

A sulinet.hu oldalain vannak felsorolva a pályázaton nyertes forgalmazók és az általuk kínált sulinetes konfigurációk, amelyek a legegyszerűbb alapgépektől kezdve a professzionális csúcsgépekig lefedik a teljes hazai kínálatot.

Szinte bárki ki tudja magának választani a legmegfelelőbb összeállítást, és ami a legfontosabb, a lakhelyéhez legközelebbi kereskedőt. Érdekes eredményt kapunk viszont, ha megnézzük a forgalmazók "normál" árlistáit is, ugyanis a legtöbb esetben olcsóbban tudjuk megvenni (pontosan ugyanazt) a gépet darabonként, mint egyben sulinetes konfigurációként. Az egyik pályázaton nyertes cég vezetője - a neve elhallgatását kérve - azzal indokolta az árkülönbözetet, hogy a sulinetes gépek komponenseit és a boltban is árusított alkatrészeket más-más forrásból szerzik be.

"A sulinetes termékek - pályázaton nyertes - nagykereskedői minden adót és egyéb járulékos terhet befizetnek, így az ezekből összerakott gépek drágábbak, mint az egyébként szürkeforrásból összerakott számítógépek" - fogalmazott a kereskedő, aki szomorúnak tartja az akció körül kirobbant árvitát, hiszen a 60 ezer forintos adókedvezménnyel élve már jóval olcsóbbá válnak a sulinetes számítógépek, mint a piaci feltételek mellett kínált konfigurációk. Az évi 60 ezer forintos adókedvezményt ráadásul 3 évig is igénybe lehet venni, ha valaki bérli a számítógépet, így összesen 180 ezer forintos adómegtakarítás is elérhető - emelte ki a kedvezmények mértékét a forgalmazó.

Egy másik - nevének szintén elhallgatását kérő - kereskedő arra a kérdésre, hogy miért drágábbak nála a sulinetes számítógépek, azt a választ adta, hogy a program keretei között értékesített termékek árai előre ki lettek kalkulálva - a programban megszabott keretek között - ezért fordulhat elő a kettős árlista és az, hogy a sulinetes konfigurációk adott esetben 10-20 százalékkal drágábbak.

A kettős árlista oka

A szállítókkal kötött szerződésben benne van, hogy a sulinetbe ajánlott termékeket nem adhatják olcsóbban a Sulinet Expresszen kívül. Eddigi tapasztalataink szerint ezt a szállítók be is tartják. Eltérés ott lehet, ahol egy cég önálló szállító is (nevezzük "A" szállítónak), és valamely más szállítónak (nevezzük "B" szállítónak) a közreműködője. Ebben az esetben előfordulhat, hogy egy termék, amit "A" szállító nem ajánlott be a Sulinet Expresszbe, két áron jelenik meg "A" szállító üzletében. Ez úgy fordulhat elő, hogy "A" szállító közreműködőként köteles "B" szállító termékeit árulni, de az adott terméket más beszerzési forrásból árulhatja nem sulinetes termékként is. Kérdés, hogy az így olcsóbban árult termék beszerzési csatornája minden jogszabálynak megfelel-e. Megjegyzem, hogy ez a probléma csak és kizárólag alkatrészeknél fordulhat elő - mondta Fejér Bernát, az Oktatási Minisztérium jogásza.

Egy szintén anonimitást kérő, és a Sulinet-programban résztvevő kereskedő felháborítónak nevezte a kettős árlista alkalmazását és azt, hogy az ezeket alkalmazó cégek miatt negatív színben tűnik föl a program, holott az elérhető adókedvezménnyel szinte minimális összegér lehet korszerű számítógépez jutni: "Ha egy családban az apa és az anya külön-külön, részegységenként vesz meg egy 150 ezer forintos konfigurációt, akkor mind a ketten igénybe tudják venni a 60 ezer forintos adókedvezményt, így 30 ezer forintért juthatnak számítógéphez." - említette példának a forgalmazó. (Ehhez persze hozzátartozik, hogy mind az apának, mind az anyának jogosultsága kell, hogy legyen az akcióhoz, amelynek feltételeiről bővebben a Sulinet Express - számítógép adókedvezménnyel című összeállításunkban lehet olvasni - a szerk.)

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK