Csődbe viheti a portugál gazdákat az uniós agrárreform

Portugália volt az egyetlen EU tagállam, amely a Közös Agrárpolitika (CAP) reformja ellen szavazott a múlt hónapban. A portugálok szerint az új kvótarendszer az eddiginél is súlyosabb helyzetbe hozhatja amúgy is válsággal küzdő mezőgazdaságukat. A bajoknak azonban nem csak az unió az oka.

A portugál mezőgazdaság fő baja a birtokrendszer: a gazdaságok  85 százaléka kevesebb, mint 5 hektáron termel. Az ágazat kezd elöregedni: a farmerek több mint egyharmada 55 év fölötti. A csatlakozás óta eltelt húsz évben, elsősorban a gépesítésnek köszönhetően felére csökkent a mezőgazdaságból élők száma. Az életképes gazdaságok hiánya miatt a fiatalokat nem vonzza a mezőgazdaság.A földárak ennek ellenére rendkívül magasak, lehetetlen tehát életképes méretű gazdaságokat létrehozni. Az Európai Únió nem tud megoldást nyújtani a válságra, a megreformált Közös Agrárpolitika ha lehet, még súlyosbítja azt.

Az Unió egy hónapja tartott miniszteri találkozóján átfogó reformokról egyeztek meg az ágazat vezetői. A portugál mezőgazdasági miniszter szerint az új CAP-kvótarendszer azonban teljesen tönkreteheti az Európa legszegényebb területeként ismert Azori szigetek mezőgazdaságát. Az atlanti óceáni szigeteken kizárólag tejgazdaságok vannak, melyeknek az EU az utóbbi tíz évben jelentős támogatást nyújtott. Az elmaradott térségben ennek köszönhetően tíz év alatt duplájára nőtt a tejtermelés. A CAP reformban azonban a tíz évvel ezelőtti adatok szerint szabták ki a támogatások mértékét, vagyis a gazdák akár az óceánba is önthetik a tejfelesleget.