Csökkenő közbeszerzések

Az idén az első félévben 1849 közbeszerzési eljárásban 232 milliárd forint közpénz sorsáról született döntés; az eljárások száma 137-tel volt kevesebb, mint tavaly az első hat hónapban, a közbeszerzések értéke pedig 120 milliárd forinttal maradt el attól.

Az összérték és a darabszám csökkenésének oka, hogy a tavalyi év a választások és a közbeszerzési törvény kiterjesztése, valamint az autópálya tenderek meghirdetése miatt különösen "erős" volt - mondta Berényi Lajos, a Közbeszerzések Tanácsának elnöke szerdán.

Az elnök szerint az idén az év egészében a közbeszerzések értéke alacsonyabb lesz a tavalyi 800 milliárd forintnál, amihez hozzájárulnak a kormány takarékossági intézkedései is. A beszerzések darabszámát vizsgálva az I. félévben a nyílt tenderek 78,3 százalékot képviseltek, a tárgyalásos eljárások aránya csaknem 21 százalék volt, a meghívásos eljárások pedig mindössze 0,8 százalékot tettek ki, hasonlóan a múlt év azonos időszakához.

A lefolytatott közbeszerzések értékét tekintve 72,1 százalék nyílt eljárás volt, a tárgyalásos eljárások 27,6 százalékot, míg a meghívásos eljárások 0,3 százalékot tettek ki. E vonatkozásban a nyílt eljárások aránya 2,1 százalékponttal nőtt, míg a tárgyalásos eljárások 1,5 százalékponttal csökkentek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK