Amerikai csapás a kínai videokalózokra

Három nagy amerikai filmstúdió megelégelte a kínai videokalózok tevékenységét. Hétfőn a Fox, a Disney és a Universal beperelte Kína három legnagyobb CD terjesztő társaságát, mert bizonyítékuk van arra, hogy boltjaikban a stúdiók hamisított VCD-it és DVD-it árusítják.

 

Mivel Kína eddig nem volt tagja a Világkereskedelmi Szervezetnek (WTO), a szerzői jogoknak nem lehetett érvényt szerezni, a piacot elárasztották a hamisított CD-k. A WTO tagsággal Kína is köteles betartani a nemzetközi szerzőijogi szerződéseket: ezt használják most ki az amerikai filmipar óriásai.

A Fox Entertainment, a Walt Disney Studios, és a Universal Studios egy sanghaji bíróságon nyújtotta be keresetét. Évekig tartó fenyegetőzés után az amerikaiak először tettek konkrét lépést a Kínát hamis filmekkel elárasztó kalózok ellen - adta hírül a BBC.

A filmóriások próbavásárló-csapatot küldtek Kínába. Miután bebizonyosodott, hogy Kína vezető filmkereskedő cégei hamis VCD-ket és DVD-ket kínálnak üzleteikben, az amerikaiak a per mellett döntöttek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK