2008-tól euróval fizethetünk

A kormány a jegybankkal egyetértésben úgy döntött, hogy Magyarország 2008-tól kíván csatlakozni a valutaunióhoz - jelentette be Medgyessy Péter miniszterelnök szerdán. A kormányfő közölte: ennek érdekében jövőre szigorúbb lesz a költségvetés az ideinél és változnak az áfakulcsok.

A kormány a jegybankkal egyetértésben elfogadott programja szerint 2008-ra a magyar gazdaság teljesíti az euróövezeti tagsághoz szükséges maastrichti kritériumokat, vagyis az infláció 3 százalékosra, a belső államadósság a GDP legfeljebb 60 százalékára, az államháztartás hiánya pedig a bruttó hazai termék 3 százalékára csökken - hangzott el Medgyessy Péter miniszterelnök, Járai Zsigmond jegybankelnök és László Csaba pénzügyminiszter közös sajtótájékoztatóján.

Járai Zsigmond közölte: a jegybank támogatja az euró 2008. január elsejei bevezetését és egyetért azzal, hogy e cél eléréséhez szigorú gazdaságpolitikát kell folytatni. A gazdaságnak vissza kell térnie az egyensúlyi pályára, amihez feltétlenül szükséges az államháztartás konszolidációja és a bérnövekedés termelékenységhez alakítása - mondta a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Járai szerint mindez hosszú és nehéz feladat, aminek kockázata is van: az így kialakított gazdasági pályáról letérni nem lehet, ahhoz a gazdaság összes szereplőjének alkalmazkodnia kell.

A 2008-as valutauniós tagság érdekében Magyarországnak mihamarabb, 2004 májusában csatlakoznia kell az eurózóna előszobáját jelentő ERM II-es árfolyamrendszerhez - mondta a miniszterelnök, aki szerint a rögzített forint-euró árfolyam a realitásnak megfelelő lesz. László Csaba pénzügyminiszter hozzátette, hogy a valutauniós csatlakozásról az Európai Központi Bankkal kell megállapodni, így a paritásra vonatkozó konkrét szám Magyarország uniós csatlakozása előtt nem közölhető.

Jövőre szigorúbb lesz a költségvetés

A jövő évi költségvetés irányelvei szerint az államháztartás kiadásai 8,3 százalékkal, bevételei 11,6 százalékkal nőnek, így a hiány várhatóan a GDP 3,8 százalékára csökken az idei 4,8 százalékról - közölte a miniszterelnök. Medgyessy Péter elmondta: jövőre nem nő az állami újraelosztás mértéke, megkezdődik az adórendszer reformja, és megszűnik számos adókedvezmény.

2004-ben átalakul az áfakulcsok mértéke is: 5, 15 és 23 százalékos kulcsok lesznek a jelenlegi 0, 12, és 25 százalékos kulcsok helyett - közölte a pénzügyminiszter. László Csaba elmondta: 5 százalékos áfát kell majd fizetni a gyógyszerek, a tankönyvek és a könyvek után. A változást a tárca vezetője az Európában elfogadott kétkulcsos rendszer irányába történő lépésként értékelte.

Mivel a 2004-es büdzsé 3,5 százalékos gazdasági növekedésre számít, a bejelentet intézkedések nem jelentenek megszorításokat, csak takarékosságot - mondta a miniszterelnök.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK